David Galjaard wint Fotoprijs verzekeraars

Uit meer dan zestig laatstejaarsstudenten Fotografie van heel Nederland is KABK-student David Galjaard met zijn foto ‘Glory Hole’ de grote winnaar van Fotoprijs Verbond van Verzekeraars 2005/2006 geworden. Burgemeester Wim Deetman van Den Haag reikte Galjaard in het Haagse stadhuis de prijs en een cheque ter waarde van 3500 euro uit.
De tweede prijs (2.500 euro) werd gewonnen door Marieke Opmeer (AKI Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Enschede) met het werk ‘C’est la vie’. Anke van Iersel (Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda) sleepte met ‘Twijfel’ de derde prijs (1.500 euro) in de wacht. Een selectie van 35 werken is tot en met donderdag 26 januari te bezichtigen tijdens een gratis toegankelijke expositie in het Atrium van het Haagse stadhuis.

Oordeel van de jury Thema voor de Fotoprijs 2005/2006 was ‘risico-verleiding’. De foto van David Galjaard laat een lege, met tl-buizen verlichte dark room zien. De jury noemde zijn werk ‘een door zijn eenvoud schokkend beeld van een heel bepaalde werkelijkheid waarin verleiding en risico aan elkaar vastgeklonken zitten: de darkroom van de homoscene. Het is een heldere weergave van het thema. Over de foto is goed nagedacht en er zit een visie achter. De fotograaf is erin geslaagd om integer een specifiek deel van de werkelijkheid te documenteren. De foto is een duidelijk registrerend, haast klinisch beeld met een sterk suggestieve inslag die de kijker aanzet tot denken. Dat is wat een goede foto doet. Het is bovendien een prachtige foto. De ambiance is er. Het decor vertelt het verhaal. En het is mooi gefotografeerd.’

De winnende fotowerken zijn geselecteerd door een onafhankelijke jury, bestaande uit fotograaf Taco Anema, directeur van het Amsterdamse fotomuseum Huis Marseille Els Barents en Hans van Blommestein, art director van het maandblad M van NRC Handelsblad.

Deelname aan de derde editie stond na twee Haagse edities voor het eerst open voor laatstejaarsstudenten fotografie aan kunstacademies in heel Nederland. De prijs is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars, de branchevereniging van in Nederland werkzame particuliere verzekeraars en heeft als doel laatstejaarsstudenten fotografie een steuntje in de rug te geven bij de start van hun carrière. Deelnemers en winnaars aan voorgaande edities hebben inmiddels ook op andere plaatsen binnen de fotografie hun sporen verdiend.