David van Dam wint Prinsjesfotoprijs

David van Dam heeft dit jaar de eerste Prinsjesfotoprijs gewonnnen, met zijn foto van minister Plasterk die na afloop van het NSA-debat op de achterbank van de dienstauto wacht tot hij naar huis wordt gereden. De Prinsjesfotoprijs is bestemd voor de beste politieke foto van het parlementaire jaar 2013-2014 en bestaat uit een oorkonde en een geldprijs van 2500 euro. Van Dam ontving zijn prijs eerder deze maand uit handen van Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol.

De foto van Van Dam biedt naast politiek nieuws van afgelopen seizoen ook een inkijk in het politieke klimaat. Een veelzeggend moment als ontknoping van een typisch Haags – want langdurig – debat. Naast de foto van Van Dam waren vier andere foto’s genomineerd: beelden van Geert Wilders en Adri Duivesteijn (Bart Maat/ANP), Mark Rutte die Tweede Kamervoorzitter van Miltenburg een handkus geeft (Martijn Beekman/ANP) en een foto van bewindslieden die een overleg op het ministerie ven Sociale Zaken via de achterdeur verlaten (Serge Ligtenberg). De vijf nominaties werden naast 19 andere beelden geselecteerd als jaaroverzicht parlementaire fotografie. Deze foto’s vielen op tussen de inzendingen vanwege hun beschouwende karakter. Dat wordt steeds zeldzamer in een journalistiek die zich vaak slechts richt op hypes en incidenten. De jury, onder voorzitterschap van oud parlementair journalist en oud-chef foto van De Volkskrant Bert Verhoeff, schrijft hier verder over in het juryrapport:

‘Wie hier behalve de weg, ook de regels van het spel kent, kan mooie foto’s maken.
Behalve de twee voornoemde eigenschappen is een derde kwaliteit nodig die steeds zeldzamer wordt: tijd. Hoewel parlementaire fotografie een vorm van ’snelle’ nieuwsgaring is, is de fotografie die zich weet te onderscheiden vaak typisch een vorm van ‘slow journalism’. Die geduldige vorm van fotojournalistiek, het resultaat van veel wachten en rondhangen in de wandelgangen is hiermee beloond gebleken.’

Over Prinsjesfestival
De Prinsjesfotoprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival dat voorafgaand aan Prinsjesdag plaatsvindt. Van vrijdag 12 september tot en met dinsdag 16 september zijn er in het oude centrum van Den Haag verschillende evenementen, waarmee Prinsjesfestival inhoudelijk en feestelijk wil bijdragen aan het unieke karakter van Prinsjesdag. Naast de Prinsjesboekenprijs gaat het onder andere om de PrinsjesHatwalk, het Prinsjesdiner, de Prinsjesboekenprijs, de Prinsjeslezing en –debat, de Prinsjesrede, het Prinsjescabaret, de Prinsjesprijs, het Prinsjesbal en de Prinsjesborrel.

prinsjesfestival.nl/evenementen/prinsjesfotoprijs/