De Asielzoekmachine, bijzondere webdocumentaire over asielbeleid

Programmamaker Els van Driel en regisseur/editor Eefje Blankevoort (o.a. winnaar van de Zilveren Camera voor vernieuwende fotojournalistiek in 2014) presenteren een bijzondere webdocumentaire getiteld ‘De Asielzoekmachine’. Een filmische ervaring, naslagwerk en ideeënmachine tegelijk die antwoord geeft op de vraag: Hoe werkt ons asielbeleid en hoe zouden we willen dat het werkt?

De website fungeert als een interactieve videodocumentaire. Na een introductiefilmpje kan de bezoeker kiezen uit een aantal hoofdonderwerpen: Bijvoorbeeld over de moeizame reis en aankomst van een vluchteling, procedures bij de asielaanvraag, verblijf in opvangcentra of noodopvang, maar ook de procedure bij afwijzing en eventuele uitzetting. Via een handig menu kan de gebruiker heen en weer springen tussen onderwerpen of ervoor kiezen om een bepaald onderwerp lineair te bekijken. Tijdens het bekijken van de afzonderlijke video’s die o.a. interviews met beleidsmakers, hulpverleners en asielzoekers bevatten kan de kijker extra gegevens opvragen.

Het persbericht omschrijft de doelstelling als volgt:
“De Asielzoekmachine legt het asielbeleid op een unieke, complete en inzichtelijke manier uit, en toont daarbij ook de dilemma’s van de uitvoering van het beleid. Wie is een ‘echte’ vluchteling? Laat je een asielzoeker werken of niet? Hoe ga je om met mensen die terug moeten, maar niet willen? Hoe gaat de IND om met de grote toestroom van vluchtelingen? In korte videofragmenten worden verschillende perspectieven op de dilemma’s uiteengezet. Ze helpen de kijker om zijn eigen mening of standpunt te vormen, aan te scherpen of bij te stellen. Om vervolgens te antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat vind jij hier zelf eigenlijk van?”

Volgens het persbericht zijn de makers al een 2011 aan dit project begonnen en nam het maken van de filmopnames een jaar in beslag:
“Een jaar lang hebben de makers gefilmd op alle denkbare asiellocaties in Nederland. Van de noodopvang in de IJsselhallen en het Justitieel Complex op Schiphol tot verschillende azc’s, IND gehoorkamers en Gezinsopvanglocaties. Niet eerder werd er toestemming gegeven op vrijwel alle plekken in de asielketen te filmen. De makers spraken met meer dan 40 personen uit de ‘asielbranche’: (uitgeprocedeerde) asielzoekers, vluchtelingen, advocaten, vreemdelingenrechters, wetenschappers, beleidsmakers, beleidsuitvoerders, maatschappelijke organisaties en particuliere hulpverleners.
Behalve het zelf gefilmde materiaal, gemaakt in samenwerking met fotograaf Dirk-Jan Visser, bevat de webdocumentaire ook een schat aan archiefmateriaal, fotoseries, filmfragmenten en infographics.”

Groter project
De webdocumentaire is onderdeel van een groter project met o.a tentoonstellingen, een radio- en televisie-documentaire, aangevuld met brainstorm sessie om een compleet beeld te geven over de geschiedenis, beleid en oplossingen rond het asielvraagstuk. Iedereen kan meedenken over oplossingen. Het project wordt gefinancierd met hulp van een groot aantal culturele en charitatieve fondsen.

Bekijk zelf: De Asielzoekmachine