De beste fotoboeken van 2005

Van Sinterklaas al mooie fotoboeken gehad? Zit er nog iets moois aan te komen met kerstmis? PhotoQ geeft enkele adviezen. En hoort ook graag de jouwe! Stuur gerust je persoonlijke top5 van dit jaar uitgekomen boeken: Mail PhotoQ.
Zie ook de Expositie Top 5


Veel leuker dan de zoveelste Rineke Dijkstra, Avedon of Eggleston is te kijken wat er nu op de academies gebeurt. Fotoboeken door studenten zelf samengesteld als onderdeel van hun eindexamen en zelfs in eigen beheer uitgegeven. Een nieuwe trend! Oplage van 1 tot 500.

In alfabetische volgorde van de lichting 2005 van de studierichting fotografie aan Academie St. Joost te Breda en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU):

Linda Maria Birbeck, Bijou Angel (HKU, 500 ex)

het aangrijpende verhaal van Mat en Anne, een jong nomadisch stel aan de onderkant van de samenleving, integer en liefdevol in zwart-wit gefotografeerd.
Contact via Marjon Bakker van de HKU: marjon.bakker@bkv.hku.nl

Karianne Bueno, De overkant – Amsterdam Noord (HKU, 250 ex)

een verkenning van het niemandsland rondom Buiksloterham in Amsterdam Noord: de verrassende schoonheid van arbeiderswijken, tramstellen, oude loodsen en kleurrijke Amerikaanse oldtimers.
Te vinden in enkele boekwinkels en te bekijken en bestellen via www.buenofoto.com

Wytske van Keulen, (St. Joost, 10 ex)

poëtisch beeldverhaal over een Nederlandse familie die in de jaren zestig naar de Franse Pyreneeën vertrok om daar een alternatief leven te leiden. In romantische landschappen en intieme portretten worden zowel de droom als de harde realiteit van hun geïsoleerde bestaan getoond. Wytske won er de Steenbergenprijs mee.
Contact: wytske_van_keulen_hotmail.com

Ruben Lundgren. Sint Gregoriushuis – de laatste fraters van de Herenstraat (HKU, 250 ex)

verstilde interieurs en portretten fraai gebundeld in een al even stil boek. In de kamers van de fraters lijkt de tijd, net zoals het stof, geruisloos neergedaald.
Mailadres Ruben Lundgren: mail@wassinklundgren.com

Paul Versteeg, Uitgemolken (St. Joost, 1 ex)

een betrokken reportage over de dagelijkse activiteiten van een dierenarts in het rivierengebied. In de beste traditie van Eugene Smith wordt het kleine drama van mens en dier in een spannende beeldreeks verteld.
Contact: forzapaul@gmail.com

en nog een heel goed 2006!
Rik Suermondt


Van alle dit jaar verschenen fotoboeken mijn top 5 samenstellen, kan niet anders dan een momentopname zijn, tenzij ik mezelf beperkingen opleg. Ik beperk me tot fotoboeken van Nederlandse fotografen, waarbij de reeds door anderen in hun top 5 uitverkoren boeken niet meer meedoen.
1 Bertien Van Manen: Give me your image (€ 25,00)
Citaat uit de recensie van Han Schoonhoven: “Geschiedenis is in Give me your image geen theoretisch, bovenmenselijk fenomeen. In de opnamen van Van Manen, uit de foto’s van de mensen die zij ontmoette, ontstaat een gezamenlijke historie vanuit het persoonlijkst mogelijke perspectief.” & uit de recensie van Marianne Vermeijden in NRC Handelblad: “Van Manen’s boek is zowel een document humain als een innemend bewijs van het belang van fotografie, van fotografische herinneringen.”
2 Stoomschip Rotterdam – 1955 – 2005 (€29,75), zojuist verschenen als derde deel in de serie Markant Rotterdam van de deze maand 15 jaar actieve Uitgeverij Duo/Duo van Aad Speksnijder. Als 15 jarige puber bracht ik mijn ouders in 1963 aan boord van de Rotterdam, dit boek doorbladerend ben ik weer die gretige Almelose puber die zijn ogen niet geloofde …
3 Bart Sorgedrager: De Ritmeester 1887 – 2005 (€49,90) omdat de fotograaf al jarenlang consequent, net op tijd & uiterst zorgvuldig documenteert wat voorgoed verdwijnt, vorig jaar nog De Kruitfabriek in Muiden 1702 – 2004 (€14,95)
4 Emilio Brizzi: Amsterdam (€25,00) omdat een van origine Italiaanse fotograaf het geduld opbracht Amsterdam zo te fotograferen dat: ” Er gebeurt iets merkwaardigs als je naar de foto’s van Brizzi kijkt. Heel je gevoel zegt dat je met een tijdgenoot van Breitner te maken hebt. Totdat je je realiseert dat je naar de nieuwe parkeergarage van de Bijenkorf kijkt.” (Citaat Mark Moorman uit Het Parool)
5 Anouk Paulissen (€17,50) Anouk Paulissen ontving de Gouden Kei 2002 voor haar afstudeerproject aan de St.Joost academie te Breda, deze prijs ter nagedachtenis van Ellie Vossen is bedoeld als aanmoediging voor een talentvolle vrouwelijke, zich autonoom opstellende kunstenares. Daaraan danken wij dit prachtige boek & overwegend dat Bertien van Manen ooit begon met het zo betrokken documenteren van de vrouwenbeweging is mijn zeer persoonlijke top 5 hiermee afgerond.

Rest mij u allen een gezond, voorspoedig & fotoboekenrijk 2006 te wensen, in januari 2006 worden nog foto’s van Bertien van Manen & Anouk Paulissen in Boekhandel Fotografia tentoongesteld.

Hans Rey


De beste volgens Peter Stam van Idea Books:
Nog niet veel in de winkels maar zo prachtig gedrukt:
1. Misrach – Chronologies van Fraenkel Gallery • Bekijk
Ik werk bij een distributeur en daar krijgen we de gekste dingen binnen:
2. Taiji Matsue – Ugeya van Taru Masu Gallery – landschapppen in zwart-wit
in een boek met metalen omslag. • Bekijk
Natuurlijk mag een mooi boek over Amsterdam niet ontbreken:
3. My Amsterdam – Ed Van Der Elsken (de Verbeelding) • Bekijk
Omdat ik nog naar de tentoonstelling moet..
4. Rineke Dijkstra – Schirmer • Bekijk
5. en nog veel meer; maar die staan allemaal op 5 en dat zijn er veel te
veel. Met dank aan al die bevlogen mensen die mooie boeken maken.


De lijst van Pim Milo:
1. Gordon Baldwin, Malcolm R. Daniel, Sarah Greenough & Roger Fenton:
All the Mighty World: The Photographs of Roger Fenton, 1852-1860.
Published by the Metropolitan Museum of Art, New York; distributed by Yale University Press, New Haven & London, 2005. ISBN 1588391280. • Bekijk
2. Julian Germain: For Every Minute You Are Angry You Lose Sixty Seconds
Of Happiness. Steidlmack, 2005. ISBN 3865210775. • Bekijk
3. Maria Heiden, Paul Kooiker en Arno Nollen: Hooked. Hotel New York,
2005. ISBN 9080523534. • Bekijk
4. Rudy Kousbroek: Verborgen verwantschappen: fotosynthese. Augustus, 2005. ISBN 9045700298. • Bekijk
5. Philip Mechanicus: De laatste keuze uit het fotografisch woordenboek
van Philip Mechanicus. Voetnoot, 2005. ISBN 9071877892. • Bekijk


De lijst van de immer enthousiaste Keulse boekhandelaar Markus Schaden (met dank voor het prachtige steenkolen-Nederlands):
1. boven op mijn tafel. mijn absolute top boek (okee hij was ook in Keulen op bezoek bij Schaden.com)
Stephen Gill
Hackney Wick • Bekijk
2. en de slaapkamer -natuurlijk
Maria Heiden, Paul Kooiker, Arno Nollen
Hotel New York
Hooked • Bekijk
3. en dit is een boek dummie – die komt als boek in maart ! A MUST
William Eggleston
5 x 7
Uitgegeven door Twin Palms 2006 • Bekijk
4. A real Berlin boekje – steekt in mijn Koffer naar Berlijn
Wiebke Loeper
Moll 31
Signiertes Exemplar
Edition J.J.Heckenhauer 2005
• Bekijk
5. Vanavond in mijn zakje naar thuis – ongelovelijk mooie boek dat laatste week kwam. Japan is het nog stets… –
Takashi Yasumura
Domestic Scandals
Uitgegeven door Osiris 2005
• Bekijk
Groeten Markus Schaden*


De lijst van fotograaf Ben Krewinkel:
1. Don McCullin – Don McCullin in Africa • Bekijk
2. Kadir van Lohuizen – Diamond Matters • Bekijk
3. Pep Bonet – Posithiv+ • Bekijk
4. Things as they are • Bekijk


Beste Edie,
ik heb niet echt een top 5, sorry.
Maar wilde je wel graag wijzen op 1 boek. Kijk maar of je er iets mee kan of wil. Je hebt er ongetwijfeld al wel van gehoord.
Gregory Crewdson 1985-2005
Uitgegeven door Hantje Cantz Verlag. • Bekijk
Het groeiproces is goed zichtbaar in het boek. Ik heb de tentoonstelling in Kunstverein Hannover van 30 sept t/m 30 oktober 2005 gezien. Het vulde elkaar goed aan.
Annemarie de Haas


Edie Peters’ lijst:
1. De Dingen Zoals Ze zijn, uitgegeven door Sdu Uitgevers. Mooi naslagwerk samengesteld in opdracht van World Press Photo, laat zien hoe fotografie de afgelopen 50 jaar is gebruikt in journalistieke context in magazines en kranten. • Bekijk
2. Photieman, van Tom Wood. Overzicht van wat een gedreven fotograaf voor elkaar krijgt als hij dagelijks zijn eigen omgeving goed bekijkt. Uitgegeven door Steidl. • Bekijk
3. Diamond Matters van Kadir van Lohuizen. Handzaam boekje in verfrissende vorm, met sterk verhaal. uitgegeven door Mets en Schilt. • Bekijk
4. Damrak, van Theo Niekus. Omdat het heel dicht de werkelijkheid van het huidige Nederland raakt. Uitgegeven door De Verbeelding. • Bekijk
5. Farm, door Betsie van der Meer, uitgegeven door KesselsKramer. Bijna ongrijpbare, doch fascinerende, persoonlijke terugblik op haar jeugd op Tiengemeten. • Bekijk


De voorkeur van Han Schoonhoven:
1. The Photobook: A History, volume 1 van Martin Parr en Gary Badger. Uitgave van Phaidon. Prachtig fotoboek over fotoboeken. Staat garant voor langdurig kijk- en leesplezier. • Bekijk
2. De laatste keuze van Philip Mechanicus.
Een eigenzinnig en persoonlijk overzicht uit het werk van deze Amsterdamse fotograaf. Fraaie portretten en fijnzinnige beelden van veranderend Amsterdam. Mechanicus’ speelse teksten geven dit charmante boek een extra dimensie.• Bekijk
3. Rineke Dijkstra, Portraits. Tijdloze portretten van de jeugd van nu. Uitgave van Schirmer/Mosel.• Bekijk
4. Tom Wood, Photieman, uitgave van Steidl. Fraaie straat- en cafétaferelen van een nieuwsgierige fotograaf met het hart op de goede plaats. • Bekijk
5. Martijn van de Griendt, Hassan & Hoessein. Kleurrijke en levendige beelden van een drukke tweeling, vastgelegd door een oprecht betrokken fotograaf. Uitgegeven door Mets en Schilt. • Bekijk


De New York Times publiceerde op 4 december deze top 5:
1. Friedlander, uitgegeven door het Museum of Modern Art. Het definitieve overzicht in 860 reproducties. • Bekijk
2. Twee boeken met werk van Disfarmer: Original Disfarmer Photographs, uitgegeven door Steidl • Bekijk;
en Disfarmer: The Vintage Prints, uitgegeven door PowerHouse Books • Bekijk
3. De enige verrassende, want niet klassieke naam: Small Wars, met foto’s die An-My Le maakte van recentelijk in de VS nagespeelde veldslagen van de Vietnam-oorlog en militaire oefeningen voor Irak en Afghanistan. Uitgegeven door Aperture. • Bekijk
4. Woman in the Mirror, van Richard Avedon, uitgegeven door Abrams. • Bekijk
5. American Surfaces van Stephen Shore, uitgegeven door Phaidon. • Bekijk
• Lees de toelichting in de New York Times


En ten slotte de vijf beste volgens Richard Lacayo van Time Magazine:
1. Deep South van Sally Mann. • Bekijk
2. Shadow Boxers van Jim Lommasson. • Bekijk
3. On This Earth van Nick Brandt. • Bekijk
4. Woman In The Mirror van Richard Avedon • Bekijk
5. A Place In The Sun van Slim Aarons • Bekijk

• Lees de toelichting: 5 Snappy Photo Books