De cockpit

Achterop deze gevonden fotoansicht staat in gedrukte letters: Mevr. C. Met, Hobbemakade 68. Die boodschap lijkt gedateerd. Maar hoe zit het met de voorkant?

Ook gedateerd. En tevens: startpunt van een zoektocht. Er rijzen namelijk nogal wat vragen. Waarom staat er Beer op de dakrand van de bar en geen Bier? Coffee? Zijn we nou wel of niet in Holland? Het oog valt op de stars and stripes rechts in de ruimte, zo’n mooi contrastpunt op de foto…

Amerika? Cockpit. Barkrukken vermengd met lage wachtkamerstoelen in luchtvaartdesign waar geen koffer meer tussendoor past. Staat de fotograaf ergens op een vliegveld misschien? Beheert haar geëmigreerde familie hier een bar-bodega? Vooral de barvouw kijkt met zo’n opvallende blik van familiaire herkenning, terwijl de oogopslag van meneer eerder verraadt dat hij geen kritiek op zijn nieuwe leven wenst. Meneer perst uit.

Als mevrouw C. Met inderdaad de fotograaf is, dan moet de poserende heer op de barkruk welhaast haar man zijn. Maar op een prentbriefkaart?

Tot slot nog één vraag: Wat staat daar nou toch achter meneer, recht onder de glazen, in de barkast? Twee longen? Maar de sigarettenautomaat hangt aan de andere kant van de bar. Vlees! Dat is glanzend snijvlees daar onder die glazen… kijk: vlakbij, uiterst links, steekt nog nét het tuitje van de ketchupdispenser het beeld in.

 

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.