De eerste foto ooit gemaakt reist naar Europa

De eerste foto ooit gemaakt wordt samen met 119 andere afbeeldingen fotografie-gerelateerde items uit de Harry Ransom Center Gernsheim collectie uitgeleend aan het Reiss Engelhorn Museum in Mannheim, Duitsland. Dit deel van de collectie zal te zien zijn in de tentoonstelling De geboorte van de fotografie – hoogtepunten uit de Helmut Gernsheim Collectie. Deze expositie is van 9 september tot 6 januari te zien in het Duitse museum.
De eerste foto is gemaakt in 1826 of 1827 door Joseph Nicéphore Niépce en kreeg de titel Uitzicht vanuit het raam naar Le Gras. De eerste foto ooit gemaakt is één van de belangrijkste onderdelen uit de collectie. De foto is drie keer eerder uitgeleend sinds de overname door het Ransom Center in 1963. Het is de eerste keer in vijftig jaar dat de eerste foto te zien zal zijn in Europa.

Sinds 1963 is het Ransom Center in Austin in het bezit van de historische Gernsheim Collectie. In 2002 verwierf het Forum International Photographie in het Reiss Engelhorn Museum de hedendaagse fotografie uit de Gernsheim collectie. Met deze tentoonstelling worden grote delen van beide Gernsheim collecties herenigd: de historische collelctie uit Amerika en de hedendaagse fotografiecollectie die al in het Reiss Engelhorn Museum aanwezig is.

Harry Ransom Center: First Photograph To Travel To
Europe For First Time in 50 Years

Reiss Engelhorn Museum