‘De eerste keer’ in de Volkskrant

Voor het eerst verschijnt de jaarlijkse fotografiebijlage van de Volkskrant ‘Observatorium’ niet alleen in een papieren uitgave maar ook in een multimediale versie. Vanafzaterdag te zien met zeven fotoseries over ‘de eerste keer’.
‘Voor het eerst zonder ouders op vakantie’
In het diepe zuiden van Italië is elk jaar een zomerkamp voor jongeren die voor het eerst zonder ouders op vakantie gaan. Een wereld van gierende hormonen, liters drank, romances en blauwtjes. Van intense vriendschappen en een hartverscheurend afscheid. Door fotograaf Frank Kouws.

‘Voor het eerst in de gevangenis’
Paul Harwood (23) was een ruige jongen die veel dronk, vocht in kroegen en zijn vrouw en jonge kinderen in de steek liet. In de strengste gevangenis van Amerika kwam hij tot inkeer. ’Je wordt er vernederd, maar ik had het nodig.’ Door fotograaf Gerrit de Heus en met gesproken commentaar van Paul Harwood.

‘Het boerenleven voor het eerst in kleur’
164.000 foto’s liet de Amerikaanse overheid in de jaren dertig maken van het leven in het midwesten. Bijna alle zwart-wit, maar er zijn ook 1.600 kleurenfoto’s bewaard gebleven. Geschoten in Kodachrome Color, in 1935 als nouveauté geïntroduceerd. Ze geven een indringend beeld van het barre leven van de arme boerenbevolking.

‘Voor het eerst aan zee’
Bijna een etmaal zaten ze in de bus om de kustplaats Goa te bereiken, 1.600 kilometer over slechte wegen. Daar zagen Indiërs uit Radjasthan voor het eerst van hun leven de zee. Door fotograaf Martin Bogren.

‘Levenslicht’
Op de afdeling verloskunde en gynaecologie van het AMC in Amsterdam waken specialisten bij gecompliceerde bevallingen. De allereerste seconden van een nieuw leven. Door fotograaf Joost van den Broek.

‘Voor het eerst op eigen benen’
Drie maanden moeder was de Hongaarse Bernadett Szabó (19) toen ze werd vermoord op de Wallen in Amsterdam. Ruim een jaar daarvoor was ze de armoede thuis ontvlucht. Een reconstructie met foto’s uit het familiealbum en met foto’s van Guus Dubbelman uit Hongarije.

‘De eerste digitale camera’ Steven J. Sasson ontwikkelde in 1975 de eerste digitale camera. De ingenieur van Kodak maakte zijn 4 kilo zware ‘broodrooster’ van onder meer afvalmaterialen die zijn collega’s hadden weggegooid. Het duurde na de ontdekking van Sasson nog even voordat digitale fotografie gemeengoed werd, maar nu, 34 jaar later, is er geen houden meer aan. Kwamen in het analoge tijdperk op de fotoredactie van de Volkskrant een paar honderd (zwart-wit) foto’s binnen, vandaag de dag zijn dat er op een willekeurige nieuwsdag liefst 6.000. Op deze interactieve website alle – aanklikbare – nieuwsfoto’s die de Volkskrant ontving op 27 november van dit jaar.
www.volkskrant.nl/observatorium is tot stand gekomen in samenwerking met het Fonds BKVB (Fonds voor Beeldende Kunsten Vormgeving en Bouwkunst). De webiste is gemaakt door de Deense Bombay Flying Club.

de Volkskrant: Het Observatorium