De kalkoen van Bush: tragikomedie in vele aktes

Nee, hij was niet van plastic, de kalkoen die Bush in Bagdad ‘uitdeelde’ op Thanksgiving Day. Maar om op te eten was-ie ook niet. Kritiek op de pr-stunt van het Bush-team, én: kritiek op de kritiek. Een lang stuk met heldere links.
Dat het uitdelen van kalkoen bedoeld was als een ‘morale boost’ voor de Amerikaanse militairen in Irak (en hun thuisfront) is een open deur. De Washington Post sprak schande van het beeld dat naar buiten kwam: een foto met onderschrift roept de illusie op dat de president zelf eten uitdeelt. Terwijl hij slechts een door een kok opgedofte kalkoen rondsjouwde die was bedoeld om bij de voorgesneden lapjes in de metalen warmhoud-bakken een beetje thuisgevoel mee te geven.
Lees in de Washington Post: The Bird Was Perfect But Not For Dinner.

Het misverstand dat de dode loopvogel van plastic zou zijn vindt zijn bron in een commentaar dat Mark Lawson schreef in de Guardian. Met bijna dichterlijke vrijheid schrijft hij: ‘In a revelation certain to be taught at schools of democracy and journalism for years to come, it has been revealed that the apparently appetising turkey that President Bush carried towards beaming troops last week in Baghdad had been genetically modified to a degree that would lead even the most profit-hungry farmers to protest. The bird was the kind of model used by butchers and Hollywood set-dressers.’
Verder suggereert hij een speelfilm te maken onder de titel The Plastic Turkey.
Lees zijn hele stuk in de Guardian: Stuffed by a plastic turkey

Het ontstaan van het misverstand is ontrafeld op de website van blogger Tim Blair.
Hij wijst ook op het bestaan van deze spotprent.

Lees ook het verslag van de geheime missie die Amerikaanse persfotografen maakten om het beeld van Bush met kalkoen tussen de Amerikaanse militairen te kunnen schieten. ‘I’m not kidding, but in two hours the President is going to Baghdad. And we’re going with him…. Really! I need you to swear not to tell ANYONE –if you have dinner plans, do not cancel them. If you can, just turn your cell phone off. Don’t run around or do anything unusual to draw any attention. We’ll meet at the parking lot of the baseball stadium at 5:30.’
Op de website van de Digital Journalist.

‘De kalkoen van Bush’ is een van de vele foto’s dit jaar die het publiek bewust op een verkeerd been zetten. Dat ergert columnist Paul Vitello van de Amerikaanse krant Newsday.
Daar komt bij dat andere beelden juist niet gemaakt kunnen worden en zich daarom niet kunnen voegen in het collectieve geheugen. Vitello doelt met name op het Pentagon-verbod om fotografen toe te laten als er gesneuvelde Amerikaanse soldaten terugkomen in ‘flag-draped coffins’.
Een van de niet-gemaakte foto’s van 2003 die Vitello het meest gaat missen: een vrouw die vorige week onder de voet werd gelopen door koopjesjagers die op de Amerikaanse supermarkt Wal Mart waren afgekomen voor dvd-aanbiedingen.

Lees de column van Paul Vitello.

En eerder al legde PhotoQ-columnist Hans Aarsman uit dat de fotograaf gewillig meewerkte aan het op niveau houden van Bush’ imago: Kut of Kloten 13.