De keuze van Frits Gierstberg voor Australië

Elspeth Diederix, Marnix Goossens, Gert Jan Kocken, Anouk Kruithof en Jaap Scheeren, Hans van der Meer, Julika Rudelius, Gerco de Ruijter, Viviane Sassen en Martine Stig, Marike Schuurman, Roy Villevoye en Useful Photography zullen met werk vertegenwoordigd zijn in Dutch Dare. Contemporary Photography from the Netherlands. Deze tentoonstelling zal van 19 oktober tot en met 2 december 2006 te zien zijn in het Australian Centre for Photography in Sydney, Australië.
Frits Gierstberg heeft de tentoonstelling in het kader van vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en Australië in opdracht van de Mondriaan Stichting samengesteld. De bijbehorende catalogus wordt uitgegeven door NAi Uitgevers. (ISBN 90-5662-548-9)

‘Wat de selectie voor Dutch Dare bijeenhoudt is de manier waarop deze fotografen en beeldend kunstenaars tradities en genres vermengen en op hun kop zetten, humor en ironie gebruiken, de documentaire inzetten en daar tegelijkertijd mee spelen, het alledaagse als uitgangspunt nemen en talloze varianten weten te ontwikkelen op een oer-Hollands realisme’, verklaart Gierstberg.

Frits Gierstberg (1959) is hoofd Tentoonstellingen van het Nederlands fotomuseum in Rotterdam en sinds 1 januari 2006 Bijzonder Hoogleraar Fotografie aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als curator maakte hij onder meer de tentoonstellingen Conditions Humaines, Portraits Intimes (Montreal 1999), Still/Moving (Kioto 2000), Surface, hedendaagse fotografie, video en schilderkunst uit Japan (Rotterdam 2001) en Experience. The Media Rat Race (Rotterdam 2003).
In 2000 was hij chief curator van de Foto Biënnale Rotterdam en redacteur van de bijbehorende publicatie Positions Attitudes Actions. Engagement in de fotografie. Artikelen van zijn hand verschenen in internationale publicaties. Hij is redactielid van onder meer de Monografieën Nederlandse Fotografen, Dutch Eyes, A Critical History of Photography in the Netherlands en van de Stichting Kunstpublicaties Rotterdam

De tentoonstelling Dutch Dare maakt deel uit van het culturele programma dat de Mondriaan Stichting, het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten in opdracht van de ministeries van Buitenlandse Zaken en OCW organiseren bij de viering van vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en Australië.