De langste dag van Erik Christenhusz

Tijdens de kortste nacht van 2006 en de dag er voor en er na maakte Erik Christenhusz een reportage over Zaanstad en haar bewoners. Het resultaat hing tot half januari in het Kunstcentrum Zaanstad en is bijeengebracht in het boekje 24 .
door Han Schoonhoven

Er zijn mensen van de dag en er zijn mensen van de nacht. Door 24 uur stug door te fotograferen en regelmatig van locatie te veranderen, kon Christenhusz karakteristieke vertegenwoordigers van beide soorten vastleggen. Tijdens daglicht portretteert hij ondermeer een veehouder in ruste, bewoners van een sociaal pension, een lid van de bekende Zaanse band De Kift, automobilisten in de file en een steenhouwer op de Algemene Begraafplaats. Tijdens de korte nacht (de zon ging onder om 22.02 uur en 5.17 uur weer op) ontmoet hij bezoekers van een nachtcafé, passagiers van de laatste pont over het Noordzeekanaal, wegwerkers, de nachtportier van het Logistiek Centrum Albert Heyn, de vrachtwagenchauffeur die daar moet lossen en de warme bakker. Bij zonsopkomst legt hij het eerste ochtendgebed in de Sultan Ahmed Moskee vast.

Erik Christenhusz (Oldenzaal 1965) is een klassiek werkende fotograaf. Hij fotografeert op film met een kleinbeeld- en een middenformaatcamera. Om grip te houden op het gehele proces en uit liefde voor het ambacht ontwikkelt en drukt hij zelf af. Begin jaren negentig raakte Christenhusz gefascineerd door de fotografie en schreef zich in bij de Fotoacademie Amsterdam. Mede door zijn baan – hij werkt al bijna 20 jaar in de (jeugd-)psychiatrie – is Christenhusz vooral geïnteresseerd in portretten. In 2002 valt hij met een serie over autistische kinderen in de prijzen bij de Zilveren Camera. Die beelden zijn een onderdeel van een meerjarig project over kinder- en jeugdpsychiatrie, dat hij met de journalist Maurice van Lieshout uitwerkt. In mei wordt die serie geëxposeerd in ‘Het Dolhuys’, het Haarlemse museum van de psychiatrie, later dit jaar verschijnt het boek.

24 is vanwege het tijdgebonden karakter een a-typisch project voor de fotograaf. Het was een opdracht van het kunstcentrum Zaanstad, dat 2006 tot ‘jaar van de fotografie’ had uitgeroepen. Door een degelijke voorbereiding is er een veelzijdige en sfeervolle serie beelden over Zaanstad en de Zaankanters tot stand gekomen. Een vriendelijke momentopname van een karakteristieke Noordhollandse gemeente.

24
fotografie: Erik Christenhusz
gebonden, 21,5 x 15,5 cm, 68 pagina’s, 64 foto’s in zwart-wit
uitgave: Kunstcentrum Zaanstad en Erik Christenhusz
prijs: 15,00 euro

• het boek is te bestellen via: kunst@kunstcentrum.nl