De mobiele wc in het Nederlandse landschap

Guido Benschop en Andreas Terlaak lanceerden gisteren een website waarop ze hun foto’s plaatsen van mobiele toiletten in het Nederlandse landschap.
Benschop licht in een mail toe:

Het idee is ontstaan in 2004 toen ik met mijn auto langs de kust van Ouddorp reed en een prachtige mobiele toilet zag staan langs de kustlijn. Een prachtig plaatje wat waarschijnlijk elke fotograaf had gemaakt. Pas in 2009, toen ik die oude foto weer terug zag begon ik mij vragen te stellen als ‘zou er eigenlijk iemand opzitten ten tijden van het maken van de foto’ of ‘ Je zal maar zo’n mooi uitzicht hebben over het landschap’ . Uiteindelijk ben ik gaan kijken of er meer van dit soort ‘spannende’ landschappen waren. En wat bleek , heel ons landschap staat vol met dit soort plastieke huisjes. Tussen mijn opdrachten door kwam ik ze regelmatig tegen en zo is uiteindelijk het project begonnen.

De foto’s publiceerde ik op een blog dat door een klein groepje mensen werd gevolgd. Ook collega Andreas Terlaak volgde de blog en werd aangestoken door het virus. Want als je eenmaal je ogen opent voor dit soort huisjes zie je ze overal!!
Uiteindelijk zijn we samen verder gegaan met deze serie.

We laten ons gewoon verrassen door het toeval en gaan er niet op zoek naar.
Omdat de toiletten zonder mensen worden gefotografeerd krijgen ze een eigen identiteit en persoonlijkheid waardoor deze poephuisjes iets humoristisch, intiems en schoons krijgen. Iemand omschreef de foto’s in het Engels als volgt: Public toilets having private moments. Je gaat of kan als kijker fantaseren of er daadwerkelijk iemand op zit, of hoe het zou zijn om in zo’n omgeving je boodschap te doen.

De serie is gewoon bedoel als entertainment en humor. Helaas zie ik dit algemeen te weinig in de fotografie . Wel hoop ik dat de kijker geprikkeld wordt om lelijke voorwerpen op straat anders te bekijken.
Want ik geloof dat de lelijkheid niet in het voorwerp zit maar dat de schoonheid zit in de manier van kijken.

We hebben zojuist de site gelanceerd en hoe lang we doorgaan heb ik geen idee van. Misschien wel tot de 365 foto’s zodat we een toilet(scheur)kalender kunnen maken. Maar of we dat halen!!! En dan moet er ook nog een sponsor opstaan.

Ik heb geen idee of Dixi / Boels van deze serie afweten, voorlopig gaat het mij om het project en niet om de commerciële belangen.

Andreas Terlaak fotografeert voor NRC Handelsblad en staat bekend om zijn muziekfotografie

Guido Benschop fotografeert o.a. voor Tijdschrift Elsevier, Dagblad De Pers, Cobouw

Beide worden we vertegenwoordigd door Hollandse Hoogte

PhotoQ herinnerde zich een column van Ronald Giphart over het onderwerp: DIXI

www.toiletlandschap.nl