De Nederlandse kust in al haar grillige schoonheid

De op het eerste gezicht simpel ogende foto’s in Dutchscapes van Jan Koster zijn het resultaat van een grondig onderzoek en tientallen reizen naar plekken waar het landschap gevormd is in een samenwerking tussen de zee en vele generaties Nederlanders.
De fotograaf zocht op de kaart onregelmatigheden in de kustlijn en trok er met zijn camera op uit. Hij maakte opnamen in Zeeland, Noord-Holland, Friesland, Groningen, op vijf waddeneilanden en de Afsluitdijk. Voor Dutchscapes selecteerde Koster veertig foto’s, waarvan twaalf in panoramaformaat. De foto’s, meestal met de horizon halverwege het beeld, zijn verradelijk eenvoudig. Wanneer je langer kijkt, blijken ze een rijkdom aan details te bevatten. Het boek is – in het klein- integraal te bekijken op de hieronder opgenomen website, maar in dit geval doet het internet de gedrukte versie te kort. De beelden zijn verpletterend mooi gedrukt, op een formaat van 22 bij 31 of 22 bij 62 centimeter en de webafbeeldingen vallen daarbij in het niet. Wanneer u geïnteresseerd bent in de veelvormigheid van de Nederlandse kust, moet u het boek maar eens gaan bekijken.

Dutchscapes is sober vormgegeven. De foto’s zijn zonder bijschrift of paginanummer afgedrukt, maar achterin staan de beelden in miniatuur, met aantekeningen over het voortdurende samenspel tussen de elementen en waterbouwkunde. In zijn inleiding vertelt Tijs van den Boomen uitgebreid over dijken, duinen, zinkstukken, veen, helmgras, de Afsluitdijk en het Deltaplan. In het nawoord beschrijft Merel Bem het werk van Koster en zijn plaats in de traditie van de landschapsfotografie.

Dutchscapes
fotografie: Jan Koster
teksten: Tijs van den Boomen en Merel Bem
ontwerp: Reynoud Homan
paperback, 69 pagina’s, 40 foto’s in full color
uitgever: episode publishers
prijs: 29,50

Voor foto’s uit die boek zie: dutchscapes.info
Dutchscapes kan besteld worden via de bookshop van Photoq: www.photoq.nl/shop