Hoewel er ontzagwekkend veel foto’s zijn, is menig moment of beeld niet vastgelegd, terwijl het zeer de moeite waard was. Rein Jelle Terpstra maakte over dit gegeven de installatie Nabeelden die permanent te zien en te beluisteren is in het Nederlands Fotomuseum.
Een van de onderdelen is het verhaal Rode rozen van Ad van Denderen over een uitermate spannend moment:
Lees het hele verhaal: Rode rozen
De installatie bevat verder verhalen over niet gemaakte foto’s van Hans Aarsman, Tiong Ang, Maria Barnas, Jurriaan Benschop, Ad van Denderen, Leo Divendal, Douwe Draaisma, Nickel van Duijvenboden, Michel Francois, Hanne Hagenaars, Ine Lamers, Arjen Mulder, Paulien Oltheten, Frans Oosterhof, Willem Popelier, Joke Robaard, Jan Rothuizen, Julika Rudelius, QS Serafijn, Martine Stig, Marianne Theunissen, Ronald van Tienhoven, Hannes Wallrafen, Anneke Walvoort, Dirk van Weelden, Luuk Wilmering en Mattie van der Worm.
Het persbericht van het museum licht verder toe:
‘Nabeelden is een interactieve installatie in de vorm van een tafel met verhalen over de niet gemaakte foto. De verhalen, veelal geschreven door beeldmakers, vertellen over het beeld dat de fotograaf voorbij liet gaan. Ze beschrijven de voorstelling en benoemen het motief en het onvermogen van de fotograaf, om dat ene beeld vast te leggen.’
‘Maar wat gebeurt er als een belangrijk moment niet kan worden vastgelegd? In hoeverre beïnvloedt die gemiste foto het denken, de verbeelding? Wat is de impact van het geziene beeld op ons geheugen? En kunnen deze –fluïde, want nooit vastgelegde- nabeelden leiden tot nieuwe gedachten en verhalen?
Nabeelden gaat over de ambivalente verhouding tussen het beeld en de fotograaf, maar ook over taal, beeldcultuur en beeldverbod.’
Nederlands Fotomuseum: Nabeelden