De niet-plek voor Arabieren

Iedereen is verliezer in de oorlog in Irak, behalve de terroristen, aldus een analyse van de Libanese schrijver Selim Nassib. In het stuk, gisteren in de Tageszeitung, legt hij gedetailleerd uit hoe de foto’s van de Amerikaanse misdragingen in de Abu Ghraib gevangenis zijn overgekomen in de Arabische wereld.
‘De meeste honden in de arabische wereld zwerven in roedels zonder leider rond, blaffen naar passanten en krijgen een schop als tegenprestatie. Het is een nachtmerrie voor Arabieren om als een hond behandeld te worden die naakt aan de lijn wordt gehouden door een geüniformeerd Amerikaans meisje met jongensachtige gebaren. En de foto’s die deze schande tonen zijn de wereld rond gegaan. Hun effect is des te pijnlijker als men in die foto’s een valse waarheid meent te zien, dat dit de plek – of beter: de niet-plek – is die de Arabieren toekomt.’

‘Abu Ghraib heeft de Arabieren in hun paranoïde waarneming van de wereld bevestigd. Al decennia lang zagen zij zich als de eeuwige slachtoffers van een monsterlijke, door de VS en Israël begaan onrecht, dat verder niemand schijnt te willen zien. Met de foto’s van hun foltering hebben ze eindelijk het bewijs in handen dat de vijandschap waaraan ze zijn blootgesteld niet alleen werkelijkheid is, maar ook hun voorstellingsvermogen overstijgt.

• Lees het hele artikel in de Tageszeitung: Ewige Opfer, ewige Täter