De Oorlogen begint digitaal tweede leven

Vanaf vrijdag 31 oktober is in het Nederlands Fotomuseum de installatie De Oorlogen van Oscar van Alphen te zien.

Oscar van Alphen maakte in 1985 zijn werk De Oorlogen. De installatie die ooit bestond uit zes diacarrousels, tweehonderd dia’s, geluidsbanden en film is zijn tweede leven begonnen. De oorspronkelijke installatie is complex, kostbaar en benodigde apparatuur zal steeds moeilijker beschikbaar zijn. Digitalisering lost dit probleem op en verhindert verder verkleuren van het oorspronkelijke dia- en filmmateriaal. De gerestaureerde, digitale versie van deze monumentale installatie is nu te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Van Alphen toont in De Oorlogen één doorlopend verhaal zonder begin en zonder einde. Belangrijk zijn zijn beelden van industriegebieden in Noord-Frankrijk en van de studentenopstanden in Parijs in mei 1968. Een mannen- en een vrouwenstem dragen Madame Edwarda (1937) van de Franse filosoof Georges Bataille voor. Madame Edwarda gaat over een ontmoeting tussen een man en prostituee in nachtelijk Parijs. Het gaat over lust, macht, angst, verlangen en vernedering. Naast de oorspronkelijke Nederlandse versie is er nu een nieuwe -door de acteurs Thekla Reuten en Yorick van Wageningen- ingesproken Engelse versie.

De digitale versie verschijnt ook op DVD met als extra de documentaire Searching for The Wars over de restauratie en over Oscar van Alpen.

Meer bij Nederlands Fotomuseum

Eerder op PhotoQ: Monografie Oscar van Alphen verschijnt in december