De toekomst van het fotomuseum – 4

The Future of the Photography Museum is de afsluiting van een jaar waarin Foam allerlei mensen en instellingen de vraag ‘ What’s Next?’ stelde. Niet om een sluitend antwoord maar om zo veel mogelijk interessante visies te horen. In maart organiseerden we een internationale expertmeeting, we hadden een tentoonstelling en een serie interviews op het fotofestival in Arles, maakten vier What’s Next? katernen in Foam Magazine en nu is er bijna The Future of the Photography Museum-tentoonstelling.
In de voorzalen van Foam kunnen bezoekers nadat ze de zalen van Alison Nordström en Jefferson Hack hebben gezien even rustig zitten en bekijken welke interessante bijdragen we afgelopen jaar hebben verzameld. Daarvoor hebben we een lange tafel gebouwd, in de Foam-wandelgangen de skischans genoemd. Hierop is een selectie te zien van boeken van een aantal mensen waarmee we dit jaar in contact waren. Boeken die volgens hen relevant zijn. Daarnaast zijn filmpjes te zien van de expertmeeting. En je kunt als bezoeker inzicht krijgen in het werkproces van het Foam Magazine editorial team.

Om het nieuwe nummer af te krijgen werkten Foam Magazine’s managing editor Caroline en Vandejongs Hamid de afgelopen weken dag en nacht. Na het Talent Issue dat begin september verscheen stond het volgende nummer pas gepland voor december. Omdat het nieuwe nummer met de opening van de tentoonstelling moest verschijnen hadden we anderhalve maand korter de tijd. Als alles goed gaat, er geen oponthoud is op de weg of andere onvoorziene obstakels zijn dan arriveert het splinternieuwe What’s Next?-issue van Foam Magazine a.s. vrijdag om vijf voor zeven: precies op tijd!

In de voorzalen van Foam kun je zien hoe dat nou in z’n werk gaat, het maken van het magazine. Daar zijn we vandaag druk mee bezig. Foam Magazine zal kantoor houden in de tentoonstelling. Bezoekers kunnen Caroline, of andere medewerkers van Foam van alles vragen over het nieuwe nummer van Foam Magazine, over het afgelopen What’s Next?- jaar, en over de tentoonstelling.

Ook Foam Lab, de club jonge creatieven die gedurende een jaar evenementen organiseren voor hun eigen doelgroep, doet een bijdrage aan The Future of the Photography Museum. In Foam 3h, waar normaal altijd het werk van opkomende fotografen te zien is, organiseren zij Brand Lab. Hoe ver kun je een merk als Foam doorvoeren, dat is hun uitgangspunt. Om dit idee, van het museum als merk, te benadrukken, lanceert Foam Lab een nieuw product als het ultieme souvenir: de Foam Mok. En in samenwerking met Blommers & Schumm is een postercampagne ontwikkeld. Wil je meer horen over hun presentatie? Kom dan op 1 december naar het special event.


Eerder op PhotoQ:
De toekomst van het Fotomuseum – 1
De toekomst van het Fotomuseum – 2
De toekomst van het Fotomuseum – 3

Morgen meer…