De toekomst van het fotomuseum – 6

Tijdens een opbouwperiode als deze loopt alles door elkaar. Fodorzaal 1 is bijna klaar, op het licht en de plakteksten na. In de voorzalen zit het behang op de muur, maar nog niet helemaal want er is een stukje tekort. In Tuinzaal 1 is al het werk dat gastcurator Lauren Cornell heeft uitgekozen voor haar tentoonstelling uitgezet. Er staat een wit geschilderd u-vormig muurtje. De beamer werkt. Op woensdag leek het bijna klaar: kwestie van spijker in de muur en ophangen. Even wachten op Lauren voor een laatste check. Woensdagmiddag arriveerde zij vanuit New York.

Lauren is Executive director van Rhizome, een programma van the New Museum of Contemporary Art dat gericht is op het maken, presenteren, conserveren en bestuderen van kunst waarbij het technologische experiment centraal staat. In de tentoonstelling van Cornell gaat het om de relatie tussen fotografie en multimedia. Zij laat werk zien van een nieuwe generatie kunstenaars die zichzelf niet primair als fotograaf ziet maar foto’s gebruikt in combinatie met andere media, zoals video, internet en installaties. In haar tentoonstelling Circulate laat Cornell werk zien dat gaat over het eindeloos circuleren van beelden en de gevolgen daarvan voor de betekenis van fotografie.

Soms blijkt een foto of een kunstwerk in een ruimte anders te werken dan van te voren gedacht. Daarom moest er na de komst van Lauren nog wat geschoven te worden. En dat is helemaal niet erg, hoort erbij. Folkert, Marieke en Merel van onze opbouwploeg gaan tot het uiterste om werk zo optimaal mogelijk te presenteren. Zij kennen de zalen door en door, denken mee, komen met inventieve oplossingen en zijn nooit te beroerd iets voor een derde keer anders op te hangen. Vandaag de laatste dingen en Circulate is klaar. Op tijd.

Niet alleen in de opbouw loopt van alles door elkaar. Merel en Noni van communicatie zijn bezig met de persconferentie van vanmiddag, een internationale perstour die de hele dag duurt, het maken van filmpjes en met allerlei persaanvragen. Ook wordt de laatste hand nog gelegd aan een tv-spot. Kirsten is bezig met de gastenlijst voor het etentje na de opening. Eric-Jan die normaal gaat over external relations, maar ook veel technische kennis heeft, springt bij.

The Future of the Photography Museum gaat vanavond open, maar alle voorbereidingen voor andere tentoonstellingen gaan ook gewoon door. Zo is mijn directe collega Colette bezig met de grote Joel Sternfeld tentoonstelling van december en met de programmering van Foam_3h. Ik werk tussen de bedrijven door aan de tentoonstelling van Stanley Greene (opening ook in december), heb het nieuwe boek van Bertien van Manen gisteren bij haar bekeken (tentoonstelling in 2011) en ben bij de presentatie van de Joop Swart Masterclass geweest. Maar de grootste verantwoordelijkheid ligt bij collega Ingmar: hij gaat ervoor zorgen dat onze koffiemachine weer gaat werken.


Fotografie en nieuwe media / Lauren Cornell, the New Museum of Contemporary Art, New York
Lauren Cornell, curator bij the New Museum of Contemporary Art in New York, stelde een presentatie samen met werk van de jongste generatie beeldend kunstenaars die zich van het medium fotografie bedienen. Soms door zelf de camera ter hand te nemen, maar vaker door te werken met bestaand digitaal beeld dat zij verwerkten in multimediale installaties. De werken in deze presentatie zijn kenmerkend voor een trend van fotografische ontdekkingen gedaan door mensen die zich geen fotograaf noemen. Cornell toont het verband tussen nieuwe ontwikkelingen binnen het medium en hoe jonge mensen, zonder de ‘last’ van de geschiedenis, daarmee omgaan.
– Lotte ten Voorde


Eerder op PhotoQ:
De toekomst van het Fotomuseum – 1
De toekomst van het Fotomuseum – 2
De toekomst van het Fotomuseum – 3

De toekomst van het Fotomuseum – 4
De toekomst van het Fotomuseum – 5