De toekomst van het fotomuseum – 7 (slot)

Om vijf voor zeven was het al erg druk. Op de uitnodiging stond stipt zeven uur. Maar dat iedereen dat ook zo serieus zou nemen, dat hadden we niet verwacht. Er waren heel veel mensen, onze ruimte aan de Vijzelstraat 78 was tjokvol. Na een welkomstwoord door Marloes Krijnen, onze directeur, staken we met z’n allen de straat over.

Eindelijk. Waar we al weken vol van waren, ging gebeuren. Op de gevel van Foam was een groot groen vraagteken geprojecteerd. Aan de overkant had je er het beste zicht op. De gemeente had de straat aan beide kanten afgezet en er, in hun woorden, bodyguards neergezet. Nadat collega Eric-Jan de chauffeur van de sleepauto er van had overtuigd dat we echt geen last hadden van die ene auto kon het feest beginnen. Het groene vraagteken viel in stukken uit elkaar en op de gevel ontrolde zich een spektakel waarin de visies van de vier gastcuratoren van onze tentoonstelling ‘The Future of the Photography Museum ‘ subtiel verwerkt waren en dat volledig afgestemd was op de architectuur van het gebouw. Drie minuten overweldigend beeld, licht en geluid. Daarna geklap, gejoel en gefluit. De tentoonstelling is open!

De mensen stroomden in een lange rij het museum binnen en de gastcuratoren vertelden enthousiast over hun ideeën aan iedereen die het horen wilde. Net als ze die middag deden op de persconferentie. Gastcurator Alison Nordström kon er helaas niet bij zijn maar de anderen vertelden hun verhaal aan een gemêleerd gezelschap van journalisten. Jefferson Hack was een uur voor de persconferentie aangekomen op Schiphol waar curator Marcel Feil hem had opgehaald en hem linea recta naar Foam had gebracht. Geen tijd om tussendoor in het hotel in slaap te vallen na een nacht vol twintig jaar Dazed & Confused champagne. En voor Foam ook geen tijd om uit te rusten. Merel en Noni zitten vast alweer achter de computer om pers op te volgen en filmpjes te uploaden (heel gek, daar hadden ze gisteren om 23.30 uur geen zin meer in). Projecleider Barbara staat na vier uur slapen al weer op een hockeyveld en gaat zo weer vrolijk aan de slag met de voorbereidingen voor de Museumnacht. Net als Iris die om 10.00 uur alweer begonnen is om alle activiteiten van vanavond op drie verschillende Foam locaties te organiseren. Voor wie het gemist heeft: de spectaculaire gevelprojectie is dan ook te zien (maar om onze buren niet tot overlast te zijn dan zonder geluid). En natuurlijk is er de tentoonstelling The Future of the Photography Museum. T/m 7 december 2011 in Foam.

Eerder op PhotoQ:
De toekomst van het Fotomuseum – 1
De toekomst van het Fotomuseum – 2
De toekomst van het Fotomuseum – 3

De toekomst van het Fotomuseum – 4
De toekomst van het Fotomuseum – 5

De toekomst van het Fotomuseum – 6