‘De uitputting van een natie’ wint World Press Photo

‘Deze foto toont de uitputting van een man, en de uitputting van een natie,’ zo motiveert jury-voorzitter Gary Knight de keuze voor de World Press Photo2007: een foto die de Britse fotograaf Tim Hetherington in september vorig jaar maakte toen hij voor het blad Vanity Fair op reportage was in het oosten van Afghanistan.
‘We zijn hier allemaal mee verbonden,’ aldus Knight: ‘Het is een man aan het eind van zijn kunnen.’

Op een persconferentie in Amsterdam zei Knight dat de jury vanaf het begin zocht naar een foto die aan vier eisen moest voldoen: goed gefotografeerd, intelligent, niet toevallig gemaakt, vragen stellend aan de kijker.

We zien op de winnende foto van Hetherington een Amerikaanse militair die uitrust in de ‘Restrepo’-bunker, genoemd naar een collega uit zijn peloton die kort daarvoor om het leven was gebracht door Afghaanse opstandelingen in de Korengal-vallei, een regio waar fel wordt gevochten en waar eerder een VS-helikopter werd neergehaald.

Dit jaar deden meer fotografen aan de competitie van World Press Photo mee dan ooit tevoren. Uit 125 landen stuurden 5019 fotografen (12,5 procent meer dan het jaar ervoor) 80.536 foto’s in. Tachtig procent van het werk is via internet in de database van World Press Photo geladen.

In totaal worden er op 27 april tijdens een ceremonie in Amsterdam in tien categorieën prijzen uitgereikt aan 59 fotografen in 23 landen. Hetherington won behalve de hoofdprijs (10 duizend euro en een Canon EOS-1Ds Mark III camera) met zijn Afghanistan-reportage een tweede prijs in de categorie Algemene Nieuwsverhalen.

Winners Gallery

website Tim Hetherington
• Vanity Fair: Into the Valley of Death

• Edie Peters: De uitgeputte soldaat is een klassieker

• Ook op PhotoQ: Afghaanse man te zien op twee beelden World Press Photo

• En: Meer leuke feiten over de World Press Photo van 2007