De verantwoordelijke dochter

Leonie Purchas heeft een engelendaad verricht. Maandenlang fotografeerde ze haar depressieve en dwangneurotische moeder. Het resultaat is de zowel fotografisch als persoonlijk geslaagde serie waarmee Purchas de KLM Paul Huf Award won. Nog tot zondag te zien in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam.
Het huishouden van moeder Bron, haar vriend David en hun zoon Jake is een zooitje. De moeder van de fotografe lijdt al jaren aan OCD, obsessive compulsive disorder. Een vreselijke ziekte die zich naast depressies en migraine-aanvallen uit in uitzonderlijk dwangmatig gedrag. Bron heeft smetvrees en het huis staat bomvol spullen in dozen. Het pijnlijke is dat ze zich bewust is van haar afwijkende gedrag en haar schaamte tot isolement heeft geleid.

Purchas fotografeert haar moeder op een moment dat zij wordt getroost door haar zus Domino en haar halfbroertje Jake. Jake, een jonge tiener en onvermijdelijk zeer betrokken bij het lot van zijn moeder, valt woedend uit naar zijn fotograferende zus. Wanneer Bron enkele dagen later de afdruk van het tafereel bekijkt, voelt ze dat Leonie de foto met de beste intenties heeft gemaakt. Er ontstaat een stilzwijgende afspraak dat ze ‘alles’ mag fotograferen.

Het is het begin van een even aangrijpende als fraaie serie. Bron, David en Jake leven in een groot huis in een sprookjesachtige, landelijke omgeving. Purchas brengt de wisselende seizoenen in beeld. Ze volgt Jake bij zijn avonturen in het bos, zijn spel op de weilanden. Ze zit op de huid van Bron en David. Bron is schijnbaar eindeloos spullen aan het ordenen en samen met David verbrandt ze overtollige rommel in een louterend vuur. Het lijkt langzaam beter te gaan met Purchas moeder: de huiskamer wordt opgeknapt, opgesmukt voor kerstmis en er komen gasten.

Leonie Purchas (Groot Brittannië 1978) is fotojournalist en publiceert ondermeer in The Sunday Times Magazine en Newsweek. Sinds 2004 won ze verschillende fotoprijzen en in maart van dit jaar werd ze onderscheiden met de KLM Paul Huf Award, die bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro, een artist-in-residence in Amsterdam en een expositie in Foam. Volgend jaar verschijnt deze intieme serie, In the Shadow of Things, in boekvorm.De tentoonstelling bestaat uit projecties van stilstaand en bewegend beeld, geluidsopnamen en foto’s uit het familiearchief. Jake’s naam verschijnt aan het eind van de projectie in de credits, hij heeft ook foto’s gemaakt. Je zou het kunnen zien als een teken van instemming met het indrukwekkende initiatief van zijn zuster.

Leonie Purchas – In the Shadow of Things
Tot en met 25 oktober 2009
in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam
Keizersgracht 609 in Amsterdam