De wereld van het kinderspel

Het boekje Kinderen spelen! biedt een overzicht van de verschijningsvormen van het kinderspel in arme en rijke landen. Fotografie en tekst maken de gevolgen van de ongelijke verdeling van de welvaart voor de jeugd inzichtelijk.
De Uruguayaanse, in Londen gevestigde fotojournalist Julio Etchart maakte de afgelopen vijf jaar op vier continenten opnamen van kinderen en hun speelgoed. Hij toont het improvisatietalent van kinderen die hoegenaamd niets hebben en van steentjes, takjes en afval hun eigen speelgoed maken. Het contrast met de overdaad aan spulletjes in de westerse kinderwereld is groot. In zijn beeldverslag laat Etchart ook zien hoe luxe-speelgoed door jonge Aziatische arbeiders gemaakt wordt.

De auteur Jeremy Seabrook stelt begrippen als ‘het kind van de markt’ en ‘de kolonisering van de fantasie’ in het rijke westen aan de orde. Tegenover deze kinderen die hun zesendertigste Barbie of hun drieëntwintigste computerspelletje kopen, plaatst hij de jeugd van het Afrikaanse platteland die spelenderwijs hun wereld ontdekken. In zijn optiek worden beide groepen bedreigd door ‘de roofzuchtige commercie’ die oneigenlijke behoeften kweekt en de vervreemding van de natuur en de medemens bevordert.
In het gedicht ‘Ik was de koning’ van Imme Dros herinnert zij zich haar kindertijd; speelt de oude spelletjes en zingt de oude liedjes.

De foto’s zijn een stuk zonniger dan de constateringen in de tekst van Seabrook. In levendige kleurenbeelden zien we kinderen volledig opgaan in hun spel. En of dat nu in het welvarende westen of in armere gebieden gebeurt, de jeugdige overgave werkt aanstekelijk. En een zorgelijke lezer krijgt weer hoop.

Han Schoonhoven

Kinderen spelen!
Fotografie: Julio Etchart
Essay: Jeremy Seabrook
Gedicht: Imme Dros
Uitgeverij Mets & Schilt i.s.m. Novib
112 pagina’s, 80 foto’s in full-color
prijs paperback-editie (isbn 90 5330 464 9): 17,50 euro
prijs gebonden uitgave (isbn 90 5330 494 0): 25 euro
Er is ook een Engelse editie (getiteld ‘Toys’) uitgebracht

• Foto’s van en informatie over de fotograaf: www.julioetchart.com