De woestijn, drie kamelen en een vrouw

De Nederlandse biologe Arita Baaijens trok twintig jaar door de woestijn van Egypte en Soedan. Haar ervaringen en observaties zijn gebundeld in Desert Songs.
In 1988 maakte Baaijens haar eerste reis door de woestijn. Twee jaar later gaf ze haar baan op, kocht drie kamelen en maakte 25 tochten over oude karavaanroutes in Egypte en Soedan. Het boek is een kaleidoscopisch overzicht van haar reizen, motieven, historisch onderzoek en adembenemende foto’s van het weerbarstige landschap.

Baaijens heeft een zwak voor kamelen, die zij tijdens haar expedities vooral als lastdier inzette. Ze vertelt waar je op moet letten wanneer je een kameel koopt en waarom ze een voorkeur heeft voor de vrouwelijke exemplaren. Een ander onmisbaar aspect is de beschikbaarheid van bruikbaar water. In het boek is een lijst afgedrukt over de kwaliteit van het water in verschillende oases.

Arita Baaijens studeerde biologie en werkte als beleidsmedewerkster milieueducatie. Na haar keuze voor de woestijn verdient ze haar geld als freelance journaliste, schrijfster en fotograaf. Baaijens verzorgt lezingen, seminars en workshops. Daarnaast organiseert ze woestijnexpedities. Als publicist is zijn de laatste jaren vooral werkzaam in Centraal Azië en Siberië.

Het boek is een amalgaan tussen een autobiografische novelle, een reader over het woestijnleven en een fotoboek. In het middendeel vinden we zeven korte biografische beschrijvingen van historische Europese woestijnreizigers, waaronder de Nederlandse Alexandrine Tinne (1835-1869), die al heel vroeg indrukwekkende foto’s over het gebied maakte.

Desert Songs is een romantisch boek, af en toe bij het dweperige af, maar de foto’s maken veel goed. Baaijens herhaalde ressentiment tegen onze jachtige westerse wereld, waarvan zij zich blijkbaar geheel heeft losgezongen, noopten mij regelmatig tot doorbladeren naar pagina’s met feitelijke informatie of zo’n fraai beeld van het wijdse woestijnlandschap.

Desert Songs
tekst en fotografie: Arita Baaijens
aanvullende fotografie: Carlo Bergmann, Gerard Kooiman, Carl Maxwell, Aart Meijles, Joanna B. Pinneo en Krzysztof Pluskota
gebonden, 144 pagina’s, 92 foto’s in kleur, 24 in zwart/wit
uitgever: Veenman
prijs: 29,95 euro

In het Museon in Den Haag is tot en met 14 september 2008 de audiovisuele presentatie Desert Songs te zien

Meer informatie op Baaijens’ eigen site: home-2.tiscali.nl/~abaaijen/