Debat documentaire fotografie op 8 maart

Het Mondriaan Fonds en PhotoQ organiseren op donderdag 8 maart 2012 een debat ter afsluiting van het intendantschap documentaire fotografie van het Mondriaan Fonds, onder de titel ‘Van Slow tot Twitter: strategie en vernieuwing in de documentaire fotografie’.
Tijdens een avondvullend programma onder leiding van gespreksleider Frénk van der Linden geven diverse sprekers en columnisten hun visie op inhoudelijke en andere ontwikkelingen in de afgelopen jaren, op de veranderende werkwijze van documentair fotografen door onder meer economische invloeden en nieuwe technische mogelijkheden.

Het programma wordt afgewisseld met visuele presentaties van bijzondere documentaire fotografie projecten volgens Kim Knoppers (curator FOAM), Wim Melis (curator Noorderlicht) en Jenny Smets (chef beeldredactie Vrij Nederland).

De columnisten zijn Thomas Seelig (curator Fotomuseum Winterthur), Merel Bem (fotografiecriticus voor de Volkskrant) en Lars Boering (directeur FotografenFederatie).

Sprekers bij de discussierondes zijn Mattie Boom (Rijksmuseum), Frits Gierstberg (Nederlands Fotomuseum), Femke Lutgerink (Fotodok), Iris Sikking (Paradox) en Roel Stavorinus (BredaPhoto) en fotografen Jan Banning, Geert van Kesteren, Andrea Stultiens en Henk Wildschut. Zij gaan met elkaar in discussie over strategie en vernieuwing in de documentaire fotografie.

Aanleiding voor het debat is de afronding van het intendantschap documentaire fotografie: in 2009 werd door het voormalige Fonds BKVB (*) een intendant aangesteld om de Nederlandse documentaire fotografie gedurende twee jaar een extra impuls te geven. Projecten die in deze periode werden geïnitieerd zijn inmiddels door andere partijen geadopteerd (waaronder Dutch Doc Award, Dutch Doc Days en Photostories).

Praktische informatie
datum: donderdag 8 maart 2012
zaal open: 19.30 uur
aanvang: 20.00 uur
afsluiting: 22.00 uur met een aansluitende borrel in het café van Pakhuis de Zwijger
toegang: gratis, reserveren verplicht
Het is helaas niet meer mogelijk u aan te melden voor dit debat. De zaal is volgeboekt.
locatie: Pakhuis de Zwijger (grote zaal), Piet Heinkade 179 Amsterdam

Zie ook de website van het Mondriaanfonds.

(*) het Mondriaan Fonds is ontstaan uit een fusie tussen Fonds BKVB en Mondriaan Stichting