Debat, masterclass en workshops over multimedia bij PhotoStories tijdens Noorderlicht

De conferentie PhotoStories krijgt begin september een voortzetting tijdens het fotofestival Noorderlicht in Groningen. De Deense experts Henrik Kastenskov en Bjarke Myrthu verzorgen een masterclass en workshops over fotografie en multimedia. Ter afsluiting is er een debat over de vraag of fotografen een toekomstig bestaan kunnen vinden in de mix van foto’s, geluid, bewegend beeld en interactiviteit.
PhotoStories – van slideshow tot webdocumentaire begon in mei met een driedaagse bijeenkomst in Rotterdam. Internationale producenten van multimedia met fotografie als basis gaven lezingen (onder wie vertegenwoordigers van de New York Times, TIME Magazine, Magnum Photos en de winnaar van de eerste World Press Photo-prijs voor non-lineaire multimedia, Alexandre Brachet). Een tiental Nederlandse fotografen kon die dagen een intensieve workshop volgen met als eindproduct een trailer van hun project.

PhotoStories is georganiseerd als reactie op recente ontwikkelingen in de internationale documentaire fotografie. Fotografen zoeken naar nieuwe manieren om hun verhalen te vertellen of projecten te presenteren. Die trend kruist met de zoektocht van kranten, magazines en omroepen naar hedendaagse methodes om hun lezers effectief en aantrekkelijk van berichtgeving te voorzien, waarbij internet en mobiele media een grote rol spelen. Hoe kunnen fotografen hun instrumentarium uitbreiden om hun verhaal nog overtuigender te vertellen? Blijft het stilstaande beeld dan nog het vertrekpunt van de documentaire fotografie? En welke mogelijkheden heb je eigenlijk om een verhaal te vertellen?

Masterclass
Drie fotografen die tijdens PhotoStories in mei in Rotterdam door een jury als besten uit het tiental werden verkozen, volgen op 8, 9 en 10 september een tweede masterclass, verzorgd door Henrik Kastenskov van Bombay Flying Club, de toonaangevende Deense producent van multimedia gebaseerd op fotografie en de eveneens Deense Bjarke Myrthu die met zijn bedrijf Storyplanet zoekt naar optimale manieren om fotoverhalen met nieuwe media te presenteren. De masterclass richt zich voornamelijk op de mogelijkheden van presentatievormen van hun multimediaprojecten en de kansen in de markt. Wordt het een online presentatie op een website, een applicatie voor de iPad, of een installatie voor een tentoonstelling? De deelnemers zijn Ilse Frech, Ilvy Njiokiktjien en Dirk-Jan Visser. Zij werken toe naar een openbare vertoning op zondag 11 september.
Kastenskov geeft op 9 september tevens een korte presentatie voor studenten van de Academie Minerva.

Workshops
Voor mensen die de eerste stappen willen zetten in een multimediaal fotoproject zijn er korte workshops. Er is plek voor 10 tot 12 deelnemers per keer, met daarnaast toegang voor 10 toehoorders. Locatie in Groningen wordt nog bekendgemaakt.
• Op zaterdag 10 september (11-15 uur) verzorgt Henrik Kastenskov van Bombay Flying Club een workshop als kennismaking met het maken van een multimedia project. Deelnemers moeten een eigen fotoserie en een computer met Final Cut meenemen.
• Op zondag 11 september (11-15 uur) geeft Bjarke Myrthu van Storyplanet een workshop over het ontwerpen van een prikkelende websitestructuur voor fotografieprojecten. Deelnemers moeten een idee voor een multimediaproject meenemen.
• Deelnemers en toehoorders moeten zich aanmelden via workshop@nederlandsfotomuseum.nl

Afsluitende lezing, presentaties en debat
Op zondag 11 september van 16 tot 18 uur rondt PhotoStories zijn tweede editie af met drie onderdelen die voor iedere belangstellende toegankelijk zijn:
• Inleiding door Bjarke Myrthu (Storyplanet) waarin hij de stand van zaken schetst rond multimedia en fotografie. Hij zal verschillende voorbeelden geven waarin de mogelijkheden duidelijk worden.
• Presentatie van de resultaten van de drie deelnemers van de masterclass: Ilse Frech, Ilvy Njiokiktjien en Dirk-Jan Visser. Ze geven inzicht in hun project en het proces dat ze doorlopen hebben in workshop en masterclass. Ingeleid door Henrik Kastenskov.
• Debat: Is multimedia de toekomst voor de fotograaf ? Onder leiding van Lars Boering, directeur FotografenFederatie, discussiëren fotograaf Kadir van Lohuizen, producer Bjarke Myrthu en anderen over de thema’s: nieuwe rol voor de fotograaf als projectleider, multimedia als zinvolle toevoeging aan de traditionele presentatiemogelijkheden, nieuwe kansen op de markt.

PhotoStories is een samenwerkingsverband van IDFA DocLab, het Nederlands Fotomuseum, Noorderlicht, Paradox, PhotoQ en Jenny Smets. De activiteiten worden voor een groot deel gefinancierd door het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB).

Uitgebreide informatie over PhotoStories is te vinden op www.photo-stories.org