Debat over embedded journalistiek in Rotterdam

Op woensdag 14 maart zal er een debat over ‘embedded’ journalistiek met nadruk op fotografie plaats vinden op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De sprekers zullen zijn: Joop Veen, directeur communicatie bij het ministerie van defensie, Jeroen Oerlemans, oorlogsfotograaf en Sterre Sprengers, beeldredacteur bij NRC.Next. Martijn Kleppe, docent media en communicatie op de Erasmus Universiteit, leidt het debat.

Journalisten en fotografen hebben de mogelijkheid om ‘embedded’ (meelopen of ingebed) te gaan met het (Nederlandse) leger. Dit kan een uitkomst zijn voor journalisten die moeilijk bereikbare plekken bezoeken zoals het Afghaanse Uruzgan. Op deze manier hebben zij de mogelijkheid om ter plekke nieuws te brengen. Maar waarom biedt het Nederlandse ministerie van Defensie deze mogelijkheid? Wordt het programma door het ministerie als succesvol ervaren?
Het debat zal verder ingaan op vragen als: wat zijn de voor- en nadelen van het werken als ‘embedded’ fotograaf? En hoe gaan kranten om met nieuws verkregen van ‘embedded’ journalisten?

www.eshcc.eur.nl