Debat over veranderingen documentaire fotografie

Onder de naam ‘Wij doen het anders!’ is er op 20 oktober een debatavond in het Utrechtse centrum Tumult (Domplein 5). ONderwerp van gesprek is de manier waarop jongere fotografen hun werk presenteren.
De documentaire fotografie verandert. Jonge fotografen verkennen de vele mogelijkheden van nieuwe media. Zij plaatsen de foto’s in een brede context en koppelen discussies, blogs, geluid en film aan hun fotoseries. Zij zien zichzelf als ondernemer en vragen zich continu af hoe te overleven en toch hun eigenheid te bewaren. Waar leidt deze werkwijze toe? Zijn ze pragmatisch en verliezen ze een unieke blik op de werkelijkheid? Of levert dit juist bijzondere samenwerkingsverbanden en gecontextualiseerde kunstwerkjes op? Femke Lutgerink, FOTODOK, denkt het laatste en presenteert haar visie op deze avond.

Een debat onder leiding van schrijver/publicist Chris Keulemans met o.a.: Arnold van Bruggen (www.prospektor.nl); Rob Hornstra (www.fotodok.org); Annelies Kuiper (beeldredacteur NRC Next); en Bas Vroege (www.paradox.nl).

In september en oktober is er in Utrecht veel aandacht voor fotografie. De verschillende partijen – Academiegalerie, Centraal Museum, FOTODOK, UCK & SFU – hebben onder de naam Utrechts Licht de handen in een geslagen om alle evenementen onder de aandacht te brengen.

Dit debat wordt in het kader van Utrechts Licht georganiseerd door FOTODOK i.s.m. TUMULT. Fotodok is een nieuwe internationale plek voor documentairefotografie in Utrecht. FOTODOK wil bijdragen aan meer verdieping, vandaar deze aanzet tot een zinderende discussie over nieuwe ontwikkelingen en andere benaderingen in documentaire fotografie.

Voor meer informatie over Utrechts Licht en FOTODOK: www.fotodok.org.

Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht.