Het Spaarnestad Fotoarchief organiseert in het kader van de lopende expositie van Erich Lessing zaterdag 30 juli een debat over de toekomst van de reportagefotografie.
De expositie biedt een breed overzicht van Lessings werk uit de periode 1948 – 1973. Hij maakte reportages over de wederopbouw van Europa, ontmoetingen van ministers en presidenten, mijnwerkers, fabrieks- en havenarbeiders en hun organisaties en de rol van het geloof. Erich Lessing (Oostenrijk 1923) werd in 1950 uitgenodigd lid te worden van het befaamde fotografencollectief Magnum.
Zijn verslag van de Hongaarse opstand in oktober 1956 werd veelvuldig gepubliceerd en bracht hem brede bekendheid. Na deze ingrijpende gebeurtenissen groeide bij Lessing de twijfel over de invloed van fotografie om (politieke) veranderingen tot stand te brengen. Hij ging zich meer en meer richten op wetenschappelijke en vooral culturele onderwerpen. In 1994 publiceerde hij een overzicht van zijn fotografie: Die erste 50 Jahre.
Zaterdag gaat Lessing in gesprek met Bert Verhoeff, fotojournalist en voormalige fotoredacteur van de Volkskrant, met Peter van den Doel, manager van fotoagentschap Hollandse Hoogte, en met Han Schoonhoven, redacteur van Photoq.nl. Onderwerp is de positie en invloed van reportagefotografie in deze tijd.
Memories of Time
Fotografie van Erich Lessing 1948 – 1973
De tentoonstelling is nog tot 28 augustus te zien
Het debat vindt plaats op zaterdag 30 juli en begint om 15.00 uur.
Spaarnestad Fotoarchief
Groot Heiligland 47 in Haarlem.
De tentoonstelling en het debat zijn gratis toegankelijk.
Informatie over tentoonstelling en archief: www.spaarnefoto.nl