Deel Arabische foto’s Noorderlicht naar Syrië

Een selectie van foto’s uit Nazar, de hoofdtentoonstelling van de fotomanifestatie Noorderlicht die dit jaar gewijd is aan fotografie uit en over de Arabische wereld, zal ook te zien zijn in de Arabische wereld zelf.
In samenwerking met het Prins Claus Fonds zullen bijdragen van een twintigtal fotografen afkomstig uit zowel de Arabische wereld als het Westen worden geëxposeerd in Syrië op de achtste editie van het fotofestival van Aleppo.
Omdat het festival (start: 24 september, duur: twee weken) plaatsvindt ten tijde van Noorderlicht worden speciaal voor de Arabische expositie extra afdrukken gemaakt.

Het internationale fotofestival in Aleppo, na Damascus de grootste stad van Syrë, vindt jaarlijks plaats en is een van de weinige fotofestivals in de Arabische wereld.
Het festival werd in 1997 opgericht door fotograaf en galeriehouder Issa Touma. Touma (1962) is eveneens grondlegger van een muziekfestival en het internationale Woman’s Art Festival dat eveneens plaatsvindt in Aleppo.

Touma is als fotograaf een van de deelnemers aan Nazar. Zijn foto’s van een jaarlijkse religieuze bijeenkomst van soefi’s, aanhangers van een mystieke tak van de islam, zijn te zien in het Fries Museum.
Zowel in de catalogus als het magazine verschenen bij Nazar gaat hij uitgebreid in op de wijze waarop de Syrische overheid omgaat met zijn werk en met artistieke vrijheden in het algemeen.
Zijn foto’s maken overigens geen deel uit van de in Syrië geëxposeerde selectie.

De fotomanifestatie Nazar (Arabisch voor zien, inzicht, overdenken) gaat op zaterdag 4 september in Leeuwarden van start. In het Fries Museum, Museum Het Princessehof en de als tijdelijke expositieruimte ingerichte voormalige Manege wordt met circa 900 foto’s van ruim 50 fotografen wordt voor het eerst een omvangrijk overzicht gegeven van fotografie uit en over de Arabische wereld.

Nazar is niet de eerste Noorderlichtproductie die zijn weg naar een buitenlands podium vindt.
Zo was een brede selectie uit Africa Inside (2000, over Afrikaanse fotografie) te zien in Finland en werden bijdragen uit Mundos Creados (2002, over Latijns Amerikaanse fotografie) in België geëxposeerd.
Confronting Views, over het conflict tussen Israël en de Palestijnen (2001), werd getoond tijdens het fotofestival van Rome en in de gerenommeerde Photographers’ Gallery in Londen.

De website van Noorderlicht