Deens magazine uit supermarkten gehaald om foto’s

De ketens Coop Danmark en Dansk Supermarket hebben afgelopen week vanwege schokkende foto’s van tsunami-slachtoffers alle exemplaren van het blad Se og Hør verwijderd.
De cover van het wekelijks verschijnende magazine (oplage 192 duizend) toonde aangespoelde lijken op het strand van Khao Lak in Thailand. Op de binnenpagina’s toonde het blad nog meer foto’s met harde inhoud.

De supermarkten zeggen dat ze tot het verwijderen zijn gekomen na klachten van klanten en personeel. In Scandinavische landen is de sfeer nog bedrukter dan in Nederland en België omdat er onder de slachtoffers relatief veel Zweden en Denen zijn. Een woordvoerder van Coop verklaarde tegenover het persbureau AFP: ‘Normaal gesproken bemoeien we ons niet met de inhoud van de bladen in onze schappen. Maar de situatie is nu uitzonderlijk en vraagt een uitzonderlijke beslissing.’ De woordvoerder zei te hopen dat het om eenmalige actie zal gaan.

Hoofdredacteur Henrik Qvortrup zei dat het niet de bedoeling was om mensen te kwetsen maar wel om de ersnt van de ramp duidelijk te maken. Hij heeft spijt van de publicatie van de foto’s, maar wees er op dat de Deense kranten Ekstra Bladet en Information de foto’s eveneens brachten en niet zijn verwijderd uit de rekken van de supermarkten.