Deense fotograaf na jaar vrijgelaten door Syrische ontvoerders

De Deense fotograaf Daniel Rye Ottosen is vorige week vrijgelaten door zijn ontvoerders, een strijdgroep in de Syrische burgeroorlog. Ottosen werd vorig jaar mei ontvoerd, twee dagen nadat hij Syrië was gearriveerd om een reportage over vluchtelingen te maken.

Ottosen (25) was pas kort als fotojournalist aan het werk. Aanvankelijk was hij turner en als zodanig behoorde hij tot de top in Denemarken. Na een blessure is hij zich gaan toeleggen op fotografie. Hij assisteerde een jaar lang de internationaal gelauwerde landgenoot/collega Jan Grarup.

Volgens onbevestigde berichten zou Ottosen zijn ontvoerd door de rebellengroep ISIL (Islamitische Staat van Irak en de Levant). Zijn ontvoering zou hij grotendeels alleen hebben doorgebracht en mogelijk ook in elkaar zijn geslagen. De autoriteiten en Otosens familie en collega’s bewaren verder het stilzwijgen.

Het lijkt erop overigens op dat er losgeld is betaald. Vaak ontvoerden rebellen journalisten om de kas te spekken en wapens te kopen. De Deense krant Berlingske Tidende heeft na Ottosens vrijlating delen gepubliceerd uit een brief die zijn ouders in maart hebben gestuurd naar een aantal relaties met het verzoek om bijdragen aan het door de ontvoerders gevraagde bedrag. De ouders zouden de brief in overleg met een advocaat hebben geschreven nadat duidelijk werd dat de Deense staat niet kon en wilde betalen.

PDN Pulse: Danish Photojournalist Released in Syria after 13 Months in Captivity

Berlingske Tidende: Familien sendte strengt fortroligt brev om mareridtet