Een fotograaf die in dienst is van het ministerie van Defensie is genomineerd voor een prijs bij de Zilveren Camera. De Zilveren Camera is een prijs voor de beste persfoto van het jaar. De organisatie van de prijs vindt, in een voorlopige reactie, de inzending van defensie-fotograaf Sjoerd Hilckmann geen probleem. De inzending staat open voor alle beroepsfotografen, aldus het bestuur, niet alleen voor fotografen die journalistiek onafhankelijk werken.
Een aantal fotojournalisten heeft bij de Zilveren Camera geprotesteerd tegen de ontstane situatie. Zo schrijft Jan Banning in een mail: ‘Een journalist behoort fundamenteel onafhankelijk te zijn en geen ander belang te dienen dan de waarheidsvinding.’ En Geert van Kesteren roept op: ‘Laat de Zilveren Camera niet afpakken door het Ministerie van Defensie!’
• Alle reacties die PhotoQ ontving zijn te lezen: Zilveren Camera: beroepsprijs of journalistenprijs?
Intussen begrijpen we zondagmiddag dat er maandag – na verder onderzoek en overleg – nadere mededelingen komen van het bestuur van de Zilveren Camera, dat de laatste dagen in een wat lastig parket zat omdat zowel de voorzitter van de stichting als de defensie-fotograaf zich buitenslands bevonden.
Voorzitter Bert Janssen van de jury van de Zilveren Camera stelde zich afgelopen vrijdag in deze kwestie formeel op: ‘Inzending staat open voor alle beroepsfotografen.’
Heeft de jury in overweging genomen dat een Defensie-fotograaf misschien niet de aangewezen persoon is om een journalistieke prijs te winnen?
Janssen: ‘De jury ziet alleen de foto’s, en niet de namen van de fotografen, en ook niet de bijschriften. Pas nu de nominaties met naam van de makers zijn gepubliceerd weten we wie de fotografen zijn.’
Kan een Philips-fotograaf een prijs winnen bij de Zilveren Camera?
Janssen: ‘Als hij een mooie foto van een lamp inzendt misschien wel.’
In dagblad Trouw lezen we het commentaar van Werry Crone, bestuurslid van de stichting Zilveren Camera: ‘Hilckmann is beroepsfotograaf. Voor de jury, die de foto’s anoniem beoordeelt, is niet in de eerste plaats van belang hoe een foto tot stand is gekomen. De kwaliteit is doorslaggevend. In Uruzgan loopt per saldo iedereen aan het handje van defensie en in die zin pleegt ook iedereen propaganda, want het is uiteindelijk zowel bij journalisten als bij fotografen defensie die bepaalt wat er naar buiten komt.”
Volgens Crone is het niet werkbaar om nog een extra filtering aan te brengen, door rekening te gaan houden met omstandigheden of werkgever van een fotograaf. „Wij kunnen niet tegen iemand zeggen: jij deugt niet omdat je bij defensie werkt.” Veel kranten, waaronder Trouw, hebben overigens foto’s van Hilckmann uit Uruzgan geplaatst, mét de vermelding dat het hier foto’s van defensie betreft.’ Aldus Trouw van zaterdag.
Op zondag 20 januari wordt in het Fotomuseum Den Haag bekend gemaakt wie de winnaars worden van de categorieën en de hooofdprijs van de Zilveren Camera, evenals de winnaars van de Fotojournalist van het Jaar en de Canonprijs voor een veelbelovende jonge fotograaf.
• Reageren? Graag! Mail PhotoQ
• Bekijk alle nominaties voor de Zilveren Camera (met opvallend veel werk van Martijn Beekman!)