Delen belangrijker dan vastleggen

Afgelopen zaterdag verscheen er in de New York Times een artikel geschreven door kunstcriticus Karen Rosenberg over hoe fotografie vandaag de dag gebruikt wordt door het grote publiek. Daarbij stelt ze vast dat niet langer het fotograferen is wat wij belangrijk vinden, maar het delen van onze eigen foto’s.
In het artikel verwijst Rosenberg vaak naar de theorie van Susan Sontag, die onder andere stelde dat we fotograferen omdat we de behoefte hebben de werkelijkheid te bevestigen en de ervaring te versterken. Dat alleen is niet meer genoeg sinds de komst van de smartphone en de sociale media, stelt Rosenberg.

Instagram, dat pas voor één miljard dollar is gekocht door Facebook wordt in het artikel uitgebreid besproken. Het kost geen moeite meer om een mooie, esthetische of zelfs nostalgische foto te maken met programma’s als Instagram. Karen Rosenberg valt op dat het bewerken van de snapshots hand in hand gaat met het delen ervan.

Karen Rosenberg: ‘ In plaats van dat we proberen onze nieuwe foto’s meer oud laten lijken, proberen we onze nieuwe foto’s te laten lijken op kunst wat er uit ziet als oude foto’s.

Website New York Times: ‘Everyone’s Lives, in Pictures’