Delen fotoarchief De Waarheid in de handel

Een oplettende lezer reageerde verbaasd op een advertentie die vorige week vrijdag op het prikbord van Photoq verscheen. De Amsterdamse kunsthandel Eureka biedt foto’s aan die afkomstig zijn uit het archief van de communistische krant De Waarheid (1940 – 1990).
Michiel van Eyck van de betreffende kunsthandel legt bij navraag uit dat hij de foto’s van de verzamelaar Paul van Ewijk heeft overgenomen. Van Ewijk was een overtuigd communist en werkte jarenlang als vrijwilliger bij De Waarheid. Bij de boedelscheiding van het opgeheven dagblad kreeg Van Ewijk de afdrukken mee die hem historisch en/of esthetisch interessant leken.

De collectie bestaat uit foto’s van het persbureau Tass uit de Sovjet-Unie, Oost-Duitse persfoto’s, Chinese propagandafoto’s en beelden van Nederlandse fotografen als Dolf Kruger en Kors van Bennekom. Ine van Bennekom, die ik telefonisch om een reactie vroeg, blijkt niet echt verrast. Ze vertelt dat Kors’ foto’s regelmatig zijn verspreid, bijvoorbeeld ten behoeve van publicaties rond een voorstelling. Dergelijke foto’s worden wel vaker te koop aangeboden. Wanneer zo’n foto gepubliceerd wordt, verwacht Van Bennekom uiteraard een reële vergoeding.

Nadat De Waarheid ophield te bestaan, kwam een medewerker met laatjes negatieven aan de deur. Van Bennekom heeft zijn werk er tussenuit gehaald. Een deel ervan is opgenomen in het negatievenarchief dat hij recentelijk heeft overgedragen aan het Nederlands Fotoarchief, een onderdeel van het Nederlands Fotomuseum.

Van Eyck heeft een selectie gemaakt uit de 2000 beelden grote collectie van Van Ewijk. Hij biedt ingelijste foto’s van het persbureau Tass aan voor 75 euro. Een foto van Van Bennekom kost rond de 100 euro. Een opmerkelijk kavel is het portret van Lenin dat jarenlang in het kantoor van hoofdredacteur Paul de Groot heeft gehangen.

met dank aan Roeland Fossen