Dennis Hopper (74) overleden

Hollywood-acteur Dennis Hopper, zaterdag overleden aan de gevolgen van prostaatkanker, speelde niet alleen een opvallende fotograaf in de film Apocalypse Now, hij wás ook fotograaf. Met name in de jaren zestig maakte hij werk dat typerend was voor die tijd, met de fotografie van Walker Evans, Robert Frank en toenmalige Magnum-fotografen als voorbeeld.
Hopper was een multi-talent: acteur, scenarioschrijver, regisseur, schilder en fotograaf. Hij speelde onder meer in Rebel Without A Cause (1955) en Giant (1956). Zijn bekendste film is Easy RIder (1968). Twee jaar geleden acteerde hij nog in te tv-serie Crash.

In 1961 kreeg Hopper van zijn toenmalige echtgenote (hij trouwde vijf maal en liet zich afgelopen januari nog scheiden) een 35mm Nikon als verjaardagscadeau. Die camera nam hij vervolgens jarenlang overal mee naar toe en maakte portretten, sfeerbeelden en zelfs enkele nieuwsfoto’s.

Rudi Fuchs, toen nog directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, stelde in 2001 een grote tentoonstelling met kunstwerken van Dennis Hopper samen, die overigens breed in de media werd gehoond.

Vorig jaar was de retrospectieve tentoonstelling Dennis Hopper & The New Hollywood onder meer te zien in Parijs (tot afgelopen 25 april ook in Melbourne), met fotografie en filmfragmenten. Tevens verscheen bij de uitgeverij Taschen het boek Dennis Hopper: Photographs 1961-1967.

Filmpje bij Taschen

Facebook: Foto’s van American Suburb X – ASX ARCHIVE: Dennis Hopper (1936-2010)

Huffington Post: Dennis Hopper DEAD: Died Aged 74 After Months Of Family Drama