Dennis Stock (81) overleden

De Amerikaanse Magnum-fotograaf Dennis Stock is dinsdagnacht overleden. Stock behoorde tot de generatie die in de jaren vijfitg uitgroeide tot een beeldbepalende groep die de naoorlogse tijdgeest in prachtig zwartwit vastlegde. Hij is de maker van de beroemde foto van James Dean die in de regen over Times Square in New York loopt.
Stock werd op 24 juli 1928 geboren in New York City. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij in de leer bij fotograaf Gjon Mili. Stock won in 1951 de eerste prijs in de Young Photographers Contest van Life magazine. In dat jaar mocht hij ook beginnen bij Magnum Photos, waarvan hij drie jaar later volwaardig lid werd.

Stock ontmoette James Dean in 1955 en fotografeerde hem zowel in New York als in diens geboortestaat Indiana. Eind jaren vijftig fotografeerde Stock veel in de jazz scene. In de loop van de jaren zestig legde hij zich toe op de hippies.

In 1968 trok hij zich tijdelijk terug uit Magnum om een filmproductiemaatschappij te beginnen. De ervaring die hij daarmee opdeed, kon hij gebruiken als vice-president van de afdeling bij Magnum die rond 1970 probeerde een filmtak van het agentschap op te richten. Stock gaf verder met grote regelmaat workshops over fotografie.

Later in de jaren zeventig richtte Stock zich met zijn fotografie op de natuur. Aan het eind van de vorige eeuw keerde hij terug op zijn schreden en richtte zich op het leven in New York. De laatste jaren maakte Stock onder meer foto’s van bloemen, die hij stevig bewerkte met Photoshop.

De Kunsthal in Rotterdam toonde in 1995 een retrospectieve tentoonstelling van Dennis Stock, Made in the USA.

Werk van Dennis Stock bij Magnum Photos

Stock spreekt over zijn werk bij Magnum In Motion: The Self Assigned Photographer