Dependance Foam in Amsterdam Nieuw-West

Foam_Fotografiemuseum Amsterdam opent 19 mei 2010 een driejarige projectlocatie het Confuciusplein in Amsterdam Nieuw-West. ‘De nieuwe plek wordt een ontmoetingspunt waar mensen leren over fotografie, over elkaar en de buurt. Nooit eerder werkte een Nederlands museum zo’n lange periode intensief in een wijk ter verbetering van de sociale cohesie’, aldus het persbericht van Foam.

Het bericht vervolgt:

Het driejarige project West Side Stories – Foto’s en verhalen uit Amsterdam Nieuw-West, dat mede mogelijk is gemaakt door de woningcorporaties Ymere en Far West wordt op 19 mei 2010 tijdens een buurtfeest op het plein feestelijk geopend.

Drie jaar lang geeft Foam aan verschillende bewonersgroepen uit Geuzenveld- Slotermeer (gezinnen, kinderen, bejaarden, schilderclubs, psychiatrische patiënten, jongeren etc.) fotografieworkshops waarbij mensen zichzelf en hun wijk in beeld brengen. Daarnaast haalt Foam professionele fotografen naar de wijk voor speciale projecten en workshops. In de locatie aan het Confuciusplein worden de resultaten uit de workshops tentoongesteld en kunnen bewoners dagelijks binnen lopen om naar fotografie te kijken of workshops te volgen. Foam nestelt zich dus letterlijk en figuurlijk in Amsterdam Nieuw-West

Al vanaf januari 2010 is Foam actief aanwezig in de wijk en heeft intensief contact met de bewoners over de invulling van het programma van de komende drie jaar. In april 2010 is Foam met een kleine groep enthousiaste kinderen de eerste serie workshops gestart.

Woningcorporaties Far West en Ymere zijn partners in het project. De vestiging van Foam in de Confuciuspleinbuurt moet de samenhang in de buurt verstevigen en cultuur naar Nieuw-West brengen.

19 mei opening ‘West Side Stories’
Op 19 mei opent Foam de ‘West Side Stories’ dependance (adres: Confuciusplein 14) met een grote fotografietentoonstelling die op de dag zelf met de wijkbewoners wordt gemaakt. Mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen worden gestimuleerd elkaar te ontmoeten en samen hun portret te laten nemen. Drie weken voorafgaand aan het feest is het fotohokje al te vinden op verschillende locaties in de wijk. Deze foto’s worden op de dag zelf groot vertoond rondom het Confuciusplein en in de dependance van Foam.