Deutsche Börse Photography Prize voor Luc Delahaye

Afgelopen week is in Londen bekend gemaakt dat aan de Franse fotograaf Luc Delahaye (1962) één van de meest prestigieuze Europese fotografieprijzen, de Deutsche Börse Photography Prize is toegekend. Aan deze prijs is een geldbedrag van 30.000 pond verbonden.
De Deutsche Börse Photography Prize is bedoeld voor ‘de levende fotograaf van welke nationaliteit dan ook, die het afgelopen jaar de meest significante bijdrage aan het medium heeft geleverd’. Delahaye was genomineerd vanwege zijn expositie in het National Museum of Photography, Film and Television in Bradford (U.K.) in het voorjaar van 2004.

Die tentoonstelling bestond uit grootbeeld-panorama-opnamen van oorlogslandschappen in Afganistan en Irak, het vluchtelingenkamp Jenin in Palestina, de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en het proces tegen Slobodan Milosevic in Den Haag.

Naast de winnaar waren Stephen Shore, JH Engstrom en Jörg Sasse genomineerd. Aan hen is ieder een prijs van 3000 pond toegekend.

De foto’s van Delahaye en de andere drie genomineerden worden nog tot 5 juni geëxposeerd in The Photographers’ Gallery in Londen, hangen daarna in het hoofdkantoor van de Deutsche Börse in Frankfurt (16 juni tot 20 augustus) om vervolgens deel uit te maken van het Berlijnse fotofestival (2 september tot 2 oktober).

De Deutsche Börse Photography Prize is de opvolger van de Citibank Photography Prize waarvoor Hellen van Meene in 2001 en Bertien van Manen in 2003 werden genomineerd. In 1999 won Rineke Dijkstra deze prijs.