Diamond Matters breed geëxposeerd en gepubliceerd

Diamond Matters, het grote project van fotograaf Kadir van Lohuizen over de weg van de diamant van delfplaats tot consument, trekt wereldwijd de aandacht.
Nadat dit project in Amsterdam is geëxposeerd, hangt het nu in Antwerpen, de stad die zich afficheert als dé diamantstad. Diamond Matters opende in het Antwerpse fotografiemuseum tegelijk met een overzichtstentoonstelling over Belgische fotografie tussen 1840 en nu.
De expositie is tot en met 18 september te bezoeken in het museum aan de Waalse Kaai 47 in Antwerpen. Ironisch genoeg exposeert het Diamantmuseum Antwerpen deze zomer een presentatie getiteld Diamonds are fun. De Vlaamse ondertitel van deze ontwerpersshow luidt ‘Diamantjuwelen zijn plezant om te maken, plezant om te geven en plezant om te dragen’?.

De tentoonstelling reist al enige tijd door Sierra Leone en Congo, waar die veel belangstelling en emoties van bezoekers (vaak betrokkenen) en de media genereert.
Eind juli opent de expositie in het derde Afrikaanse land waar diamanten worden gedolven: in Angola, in de hoofdstad Luanda.
De expositie die op vinyl is geprint kan eventueel in de buitenlucht worden opgezet. Zij gaat vergezeld van tekstborden in de taal van het land en voor bezoekers die niet kunnen lezen worden ‘vertellers’ ingezet.

Eind augustus is Diamond Matters te zien op het fotofestival in Perpignan. Van Lohuizen presenteert daar ook het project ‘Leven onder constante dreiging’, het Amnesty International initiatief over geweld tegen vrouwen, dat hij samen met Stanley Greene heeft opgezet.
Diamond Matters is inmiddels gepubliceerd in o.a. l’Espresso (Italië), Newsweek Japan, Geo (Duitsland) en Foreign Affairs (Verenigde Staten).

• Meer over dit project en het boekje: De weg van de diamant