Dick Scherpenzeel fotoprijs voor Sven Torfinn

De Dick Scherpenzeel Prijzen 2006 zijn gewonnen door Joris Luyendijk (persprijs) en Sven Torfinn (fotoprijs). Joris Luyendijk won met zijn boek Het zijn net mensen, dat in 2006 werd uitgebracht door uitgeverij Podium. Sven Torfinn (1971) won met zijn fotoserie De Presidentskandidaat. Beide winnaars krijgen 4545 euro.
Uit het juryrapport:
‘Torfinn bracht de eerste verkiezingen in ruim veertig jaar in de Democratische Republiek Congo in beeld aan de hand van series zwart-wit portretten van nieuwe volksvertegenwoordigers. Ook dat werk kreeg eerder de nodige aandacht: eind 2006 en begin 2007 was de fotoserie De Presidentskandidaat te zien als onderdeel van de tentoonstelling De Koningen van Congo in de Rotterdamse Kunsthal. Maar ook de fotojury liet zich hierdoor niet weerhouden, al waren ook andere inzendingen dit jaar van hoge kwaliteit. Bij het maken van de uiteindelijke keuze heeft de jury gelet op onderlinge samenhang van de foto’s, moeilijkheidsgraad van het werk, emotie en de mate waarin de foto’s passen bij het thema ontwikkelingsvraagstukken.’

De Dick Scherpenzeel Stichting is opgericht ter nagedachtenis aan Dick Scherpenzeel (1923-1973), een pionier binnen de Nederlandse journalistiek op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken. Jaarlijks worden de Dick Scherpenzeel Prijzen uitgereikt aan journalistieke producties die inzicht geven in ontwikkelingsvraagstukken in niet-westerse landen. De prijzen worden toegekend door twee onafhankelijke vakjury’s.

De jury voor de fotoprijs bestaat uit Bob van der Winden (voorzitter), Aart Aarsbergen, Paul Faber, Anneke Groeneveld, Pieter Schol.

Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking is gevraagd de prijzen uit te reiken op 31 oktober 2007. De prijsuitreiking vindt plaats in de Heerensociƫteit te Utrecht, Mariaplaats 14, aanvang 15.30 uur. Aansluitend is er een debat rondom journalistiek, onder leiding van Stephan Sanders. De prijsuitreiking wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.