Voor Dierbaar…, het project dat afgelopen vrijdag gepresenteerd werd in Huis Marseille, fotografeerde Jan van IJken de bijzondere relatie tussen mens en dier in Nederland.
Er zit een vreemde paradox in de gewone Nederlander die wel eens een kippepootje of biefstukje eet en er een huisdier op na houdt. Omdat de verkoop van vlees onderhevig is aan economische wetmatigheden, zijn consumptiedieren economische producten. Bij de fabricage van het kipfileetje en de varkenskarbonade gelden alleen efficiëntie en rendement. Met alle gevolgen van dien.
Aan de andere kant van het spectrum vinden we het troeteldier. Het gemiddelde Nederlandse huisdier heeft een fijn leven. De relatie met ‘het baasje’ kenmerkt zich door affectie in plaats van efficiëntie, verwennerij in plaats van rendement.
Jan van IJken (Amersfoort 1965) heeft het allemaal gefotografeerd.
Van kistkalf tot hamstershow, van mestkuiken tot de workshop koeknuffelen.
Het begon in 2002 toen hij zich de vraag stelde: ‘Wat is een dierenleven waard in Nederland.’ Welnu, dat varieert. Het resultaat van drie jaar fotografisch onderzoek naar die vraag hangt tot en met 22 januari in Huis Marseille in Amsterdam.
In andere zalen van het museum hangen tot 4 december series van Marijke van Warmerdam en Rinko Kawauchi. Verder is er tot die datum nog een video van Jun Nguyen-Hatsushiba te zien.
Dierbaar … kwam tot stand in opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad. Zij verleenden voor de achtste keer een fotografische opdracht in het kader van Document Nederland.
Een ruime selectie uit Van IJkens serie werd afgelopen zaterdag 12 november in een speciale bijlage van NRC Handelsblad afgedrukt. Uitgeverij Voetnoot realiseerde de catalogus.
Dierbaar…
De expositie is tot 22 januari te zien in
Huis Marseille
Keizersgracht 401
Amsterdam
Dierbaar…
catalogus
foto’s Jan van Ijken
teksten Ivo de Wijs
96 pagina’s
Uitgeverij Voetnoot
prijs: 18,50 euro
• Meer informatie en beelden op de website van: Jan van IJken