Dijkstra en Goslinga in voor staatsieportret koning

Rineke Dijkstra en Ringel Goslinga staan op de lijst van twaalf kunstenaars waarvan er drie een staatsieportret van koning Willem-Alexander gaan maken, zo zien we in een persbericht van het Mondriaanfonds.

Het persbericht:

Het expertcomité dat door het Mondriaan Fonds is aangesteld om te bepalen welke beeldend kunstenaars een staatsieportret van Koning Willem-Alexander zullen maken, heeft een eerste selectie gemaakt van twaalf kunstenaars. Zij gaan nu een schetsontwerp maken op basis waarvan het expertcomité half januari drie kunstenaars kiest die de uiteindelijke portretten mogen vervaardigen.

De geselecteerde kunstenaars zijn:
Hans Broek (Veenendaal, 1965. Woont en werkt in New York.)
Iris van Dongen (Tilburg, 1975. Woont en werkt in Rotterdam en Berlijn.)
Rineke Dijkstra (Sittard, 1959. Woont en werkt in Amsterdam.)
Hadassah Emmerich (Heerlen, 1974. Woont en werkt in Heerlen en Berlijn.)
Ringel Goslinga (Utrecht, 1969. Woont en werkt in Amsterdam.)
Natasja Kensmil (Amsterdam, 1973. Woont en werkt in Amsterdam.)
Femmy Otten (Amsterdam, 1981. Woont en werkt in Amsterdam.)
Sam Samiee (Teheran (Iran), 1988. Woont en werkt in Enschede.)
Berend Strik (Nijmegen, 1960. Woont en werkt in Amsterdam.)
Emo Verkerk (Amsterdam, 1955. Woont en werkt in Den Helder.)
Koen Vermeule (Goes, 1965. Woont en werkt in Amsterdam.)
Ina van Zyl (Ceres (Zuid-Afrika), 1971. Woont en werkt in Amsterdam.)

Bij de selectie heeft het expertcomité gelet op de kwaliteit van het oeuvre en de verwachting dat de geselecteerde kunstenaars een herkenbaar, monumentaal en representatief werk kunnen maken dat tegelijkertijd zal verrassen. Van deze kunstenaars verwacht het expertcomité voorstellen van intense portretten die ook na lange tijd blijven boeien. Op de lijst staan zowel kunstenaars met een lange staat van dienst als kunstenaars die weliswaar minder ervaring hebben, maar bij wie het expertcomité eveneens nieuwsgierig is naar de uitkomst en de werelden die deze kunstenaars zullen oproepen.

De schetsontwerpen zullen vanaf half januari tentoongesteld worden in het Rijksmuseum.

Expertcomité
Het expertcomité heeft de twaalf kunstenaars gekozen uit een voorselectie die was gemaakt door de scouts Hester Alberdingk Thijm, Arno Kramer, Tirzo Martha en Hripsimé Visser. Zij droegen ieder tien kunstenaars voor.

Het expertcomité bestaat uit:
– Taco Dibbits, directeur Collecties Rijksmuseum.
– Wilma Sütö, curator moderne en hedendaagse kunst Stedelijk Museum Schiedam.
– Luc Tuymans, beeldend kunstenaar en onder andere bekend van het portret van koningin Beatrix dat vorig jaar werd geschonken aan het Stedelijk Museum Amsterdam.
– Voorzitter is Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

Mondriaan Fonds
Begin september kreeg het Mondriaan Fonds van de Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van OCW de opdracht en het budget om de totstandkoming van drie tweedimensionale staatsieportretten te begeleiden. Het Mondriaan Fonds accepteerde deze opdracht graag aangezien het fonds zich het stimuleren van de ontwikkeling en de zichtbaarheid van hedendaagse beeldende kunst en cultureel erfgoed ten doel stelt. In deze opdracht komen die twee zaken samen op een manier waarvan een groot publiek en de Nederlandse kunstwereld kan profiteren. De drie staatsieportretten kunnen straks besteld worden door ministeries, provincies, gemeenten, ambassades, rechtbanken en andere geïnteresseerden, waaronder particulieren.

• Eerder dit jaar maakte Rineke Dijkstra al een aantal portretten van de koninklijke familie, waaronder bovenstaande foto.
PhotoQ: Rineke Dijkstra portretteert koninklijke familie