Dik 200.000 negatieven Wubbo de Jong online bij Stadsarchief

Het fotoarchief van Wubbo de Jong (1946-2002) is met precies 12.166 scans van negatiefbladen nu online beschikbaar in de Archiefbank van het Stadsarchief Amsterdam, aldus een persbericht.

Het bericht vervolgt:

Een negatiefblad met kleinbeeld negatieven bevat in totaal maximaal 36 opnamen.
Op de bladen vind je zijn meest bekende foto’s, zoals de foto van de Roemeense soldaat die op een station afscheid neemt van zijn geliefde waar hij de in 1990 de Zilveren Camera mee won. Maar ook Berlijn aan de vooravond van de val van de muur, de Anjerrevolutie in Portugal of het Sarphatihuis in Amsterdam met zijn bejaarde bewoners . Nog mooier is dat je op deze bladen de ontwikkeling van zijn veelzijdige oeuvre kunt volgen. En bekijk je alle opnamen van bijvoorbeeld de krakersrellen in de Jan Luijckenstraat dan zie je de gebeurtenissen als het ware als in een film aan je voorbij trekken.

Het fotoarchief van Wubbo de Jong is e?e?n van de 50 archieven van Amsterdamse fotografen die worden beheerd door het Maria Austria Instituut (MAI). Het is de bedoeling dat de meeste negatieven van de MAI-fotografen op korte termijn worden gescand en vervolgens niet alleen via de Archiefbank, maar ook op de Beeldbank van het MAI beschikbaar komen. Als alles loopt zoals het MAI en het Stadsarchief van harte hopen, zijn er over vier jaar minimaal 400.000 foto’s te vinden in de nieuwe Beeldbank van het MAI. Hiervoor heeft het MAI subsidie gevraagd bij de gemeente Amsterdam via het Kunstenplan.

Het scannen van de bladen met negatieven is nog maar een eerste stap in dit traject. MAI en het Stadsarchief werken aan de voorbereiding van projecten om op grote schaal vrijwilligers te betrekken bij de verdere ontsluiting van de collectie.

Daarvoor zal het crowdsourcingsplatform VeleHanden.nl worden ingezet.

Op deze, mede door het Stadsarchief ontwikkelde website, zijn op dit moment meer dan 1.500 vrijwilligers actief om te helpen met het toegankelijk maken van archieven. We zijn ervan overtuigd dat nog veel meer vrijwilligers graag hun steentje willen bijdragen aan het voor een veel breder publiek toegankelijk maken van de prachtige collecties van het MAI.

Als eerste stapje en pilot in dit grote traject zijn de negatiefbladen van de collectie Wubbo de Jong opgenomen in de Archiefbank. Alle bladen zijn gratis in te zien in het Informatiecentrum van het Stadsarchief in gebouw De Bazel, Vijzelstraat 32 en online verkrijgbaar tegen het lage archieftarief van €0,50 per scan. De bladen en de afzonderlijke foto’s mogen alleen voor prive?doeleinden worden gebruikt. Voor publicatie is toestemming nodig van het MAI waar ook hoge resolutiescans kunnen worden besteld. Hoge resolutiebeelden van een selectie van de mooiste foto’s van Wubbo de Jong zijn verkrijgbaar via de Beeldbank van het Stadsarchief en het Maria Austria Instituut.

Meer bij Stadsarchief: Negatieven van Wubbo de Jong in de Archiefbank