Dinsdagavond tv-documentaire over Hannes Wallrafen

Het programma Dokwerk zendt dinsdag een documentaire uit over de fotograaf Hannes Wallrafen, wiens bestaan zeer drastisch veranderde doordat hij door een zeldzame ziekte blind werd. De film is om 23 uur te zien op Nederland 3.
Ruim een jaar geleden zag fotograaf Hannes Wallrafen met zijn linkeroog ineens wat wazig. Toen het niet overging volgde een bezoek aan de oogarts. Een diagnose liet niet lang op zich wachten: Lebers Opticus Atrofie (LOA), een zeldzame erfelijke aandoening van de oogzenuw. Te verwachten resultaat: een gezichtsvermogen van hooguit een paar procent, zeg maar vrijwel blind.

Hannes Wallrafen, de creatieve fotograaf met het scherpe oog voor gezichtsuitdrukking, lichaamstaal en detail moet plotseling een vertrouwde en bekende wereld achter zich laten. En het is nog niet duidelijk wat daar voor in de plaats gaat komen, ook al heeft hij zich meteen helemaal gestort op ‘geluid’. Hij kijkt niet meer met zijn lens, maar luistert met zijn microfoon.

De documentaire volgt gedurende een langere periode de ontwikkeling van dit proces; Hannes Wallrafen moet in feite zichzelf opnieuw gaan uitvinden. Niet alleen omdat hij bijna niets meer ziet, maar ook omdat hij in hart en nieren kunstenaar is en zonder creativiteit niet kan bestaan. Hij heeft zoveel haast om nieuwe wegen in te slaan dat hij zich nauwelijks de tijd gunt om te wennen aan zijn blindheid. En misschien denkt hij ook wel het verdriet om het verlies te kunnen overslaan. ‘Ik wil geen saaie, vervelende en zielige man worden. Dan kan ik net zo goed in bed blijven liggen of vertrekken uit het leven.’

• Bekijk de documentaire via de website van Dokwerk