Dirk Buwalda wint prijs Slachtofferhulp

Mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, heeft samen met Martin Trampe, president directeur van Canon Nederland, de Fonds Slachtofferhulp-Canon Fotoprijs uitgereikt aan fotograaf Dirk Buwalda. Tevens ontving hij het eerste exemplaar van het fotoboekje De Confrontatie, dat alle genomineerde foto’s bevat.
Buwalda krijgt de prijs (een professionele digitale camera) voor een foto die hij maakte van een slachtoffer van de nieuwjaarsbrand in Volendam nadat hij na lang verblijf in een ziekenhuis weer bij zijn ouders is teruggekeerd. Het geportretteerde gezin was bij de uitreiking aanwezig.
Het Fonds Slachtofferhulp schreef in samenwerking met Canon Nederland de fotocompetitie uit onder beroepsfotografen met als thema ‘De confrontatie’. Doel was het benadrukken van de impact van het slachtofferschap en het belang van hulp. ‘Beelden zijn daarbij van grote waarde. Naast zichtbare schade brengen zij de vaak onzichtbare schade in beeld. Enorm respect heeft het Fonds Slachtofferhulp voor de geweldige vechtlust en wil die
slachtoffers vaak tonen. Dát is waarom Slachtofferhulp Nederland er is en
het Fonds zich inzet om deze hulp te kunnen blijven bieden’, aldus Van Vollenhoven.
De jury van de competitie oordeelde dat de foto’s die zijn opgenomen in het boekje deze aspecten goed weergeven: ‘De foto’s
visualiseren Slachtofferhulp op hoogwaardige wijze, met respect voor zowel het slachtoffer als de fotograaf.’
Intussen is de fotowedstrijd van gedaante veranderd. Het Fonds heeft onlangs aan fotograaf Marcel van den Bergh de opdracht uitgeschreven om een uitgebreide reportage te maken rond het werk dat Slachtofferhulp verricht.