Dirk Buwalda’s keuze uit eigen werk

In 1968 besloot hij fotograaf te worden. Buwalda is sindsdien op talloze plekken met zijn camera aan het werk geweest. Zijn boek Ver weg om de hoek omvat zijn persoonlijke selectie van fraaie reisfoto’s, rauwe reportages en subtiele portretten.
Het boek opent met de dood en eindigt met nieuw leven. Het zijn beelden van een onverschrokken reportagefotograaf, die zich blijkbaar snel aan bijzondere omstandigheden kan aanpassen. In zijn inleiding vertelt Ken Wilkie, hoofdredacteur van Holland Herald, dat je Buwalda om een boodschap kan sturen. Binnen vijf dagen vloog hij heen en weer naar Zuid-Afrika en overhandigde een reeks kwaliteitsfoto’s van de vijf meest karakteristieke wilde dieren uit de locala reservaten.

Buwalda won negen keer een eerste prijs bij de Zilveren Camera. Meestal met series waaruit zijn humanistische nieuwsgierigheid bleek. Hij fotografeerde in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, volgde Aids-patienten, maakte series over de zorg van ouderen en geestelijk gehandicapten en portretteerde slachtoffers van de brand in Volendam.

Tussen 1972 en 1984 werkte hij voor Panorama. Het waren commercieel en inhoudelijk topjaren voor het magazine en Buwalda werd geacht allerlei onderwerpen in beeld te brengen. Zo leerde hij een breed scala aan fotografische genres te beheersen: sport, mode, glamour, portretten, sociale reportages en reisfotografie. Ook na zijn tijd bij Panorama bleef hij stempels in zijn paspoort verzamelen. Tussen 1968 en 2007 bezocht Buwalda onder andere Portugal, Kroatië, Schotland, Noorwegen, Ierland, Mali, Kenia, Zuid-Afrika, Ghana, Tanzania, Kameroen, Malawi, Zaïre, Canada, de Verenigde Staten, El Salvador, Equador, Honduras, Bolivia, Argentinië, Chili, Egypte, Afghanistan, Kazakstan, Kashmir, India, Nepal, Vietnam, Thailand, Maleisië, China, Japan en Australië.

Twee streken zijn prominent aanwezig in dit boek: Indonesië, waar Buwalda in 1947 is geboren en Noord-Holland, waar zijn dochter en zoon geboren en getogen zijn. Naast een aantal fraaie landschappen fotografeerde hij een compleet volkenkundig overzicht van de uitgestrekte Indonesische archipel bij elkaar. Thuis in Warder en Edam maakte hij intieme zwart-wit opnamen van de kinderen waaraan dit boek is opgedragen.

Ver weg om de hoek
Een fotografisch leven
fotografie: Dirk Buwalda
inleiding: Ken Wilkie
gebonden, 24,5 bij 22 cm, 240 pagina’s, 275 foto’s in kleur en zwart-wit
uitgeverij De Verbeelding
prijs: 45 euro

Buwalda’s site toont 19 spreads uit dit boek: www.dirkbuwalda.nl