Dirk de Herder (88) overleden

De fotograaf en kunstenaar Dirk de Herder is vorige week dinsdag overleden. Afgelopen zaterdag is hij begraven.
Uit het boek Fotografen in Nederland: ”De laatste romanticus van het noorden’ wordt Dirk de Herder wel genoemd. Zijn leven lang is hij op zoek geweest naar poëtische schoonheid en zijn eigen volmaakte wereld, die hij vorm gaf als filmer, schilder, maker van collages, kunstkastjes en boeken.’

De Herder is geboren in 1914 in Rotterdam, zoon van musicus Alle de Herder. Zijn laatste jaren leefde hij in Den Haag. Hij had persoonlijk contact met de Franse fotograaf Brassaï en vond in Nederland aansluiting bij Henri Berssenbrugge. Hij was enige tijd de fotograaf van de Cobra-beweging in de beeldende kunst. Bovendien werkte hij tien jaar als publiciteitsfotograaf bij de VARA.
Zijn hart lag elders: ‘Ik wil kijken, ik word nooit moe van kijken. En dromen wil ik, nog meer dromen.. Fotografische dromen, poëzie.’ In 1993 verscheen zijn boek ‘Ga nooit op reis zonder een koffer met dromen’, waarvan tijdens het fotofestival destijds in Naarden een tentoonstelling hing.
In 2001 verscheen bij Walburg Pers ‘Flashback’, een terugblik op zijn fotografie. Een jaar eerder was zijn eigen Herder Museum in het dorp Zijderveld bij Vianen gesloten, dat vijf jaar lang een kwakkelend bestaan leidde. In Museum ’t Houten Huis in De Rijp is nog tot en met 31 juli een tentoonstelling te zien met een kleine selectie die De Herder uit zijn werk maakte onder de titel ‘Kijk een kiek’.

Meer over Flashback en enkele foto’s bij Hisart Gallery
Museum ’t Houten Huis