Dirk Hol winnaar van Prinsjesfotoprijs 2015

Dirk Hol heeft dit jaar de Prinsjesfotoprijs gewonnen voor zijn foto van boze Groningers op de publieke tribune van de Tweede Kamer met op de rug gezien VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken. De foto is gemaakt bij aanvang van het debat over de gaswinning in de provincie Groningen.

Het is de tweede keer dat de Prinsjesfotoprijs wordt toegekend.  De prijs is bestemd voor de beste politieke foto van het parlementaire jaar 2014-2015 en bestaat uit een oorkonde en een geldprijs van 2500 euro. Dirk Hol ontving de Prinsjesfotoprijs vrijdag in de plenaire zaal van de Eerste Kamer uit handen van de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol.

De jury, bestaande uit Eerste Kamerlid Arda Gerkens (SP), RTL-journalist en voorzitter van de Parlementaire Persvereniging Jos Heymans, Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) en voorzitter en fotograaf Vincent Mentzel, had dit jaar flink wat discussie nodig om de winnaar te kiezen.

Uit de ruim 70 ingezonden foto’s nomineerden zij vijf beelden, waaruit de jury de uiteindelijke winnaar koos. Naast de foto van Dirk Hol waren foto’s van Bart Maat (ANP), Phil Nijhuis en Martijn Beekman (ANP) genomineerd. De jury over die foto’s: De genomineerde foto’s zijn heel divers. Zowel de Eerste Kamer (tijdens een crisis in de coalitie) als de Tweede Kamer (debat over Gronings gas) komen treffend in beeld. Soms legt een foto niet zozeer een bepaald politiek moment vast, maar laat hij weer zien dat een bananenschil soms letterlijk kan opdoemen. De kwetsbaarheid van onze democratie, het parlement en zijn bewoners zijn voortreffelijk in beeld gebracht door middel van indrukwekkende en vaak spannende politieke fotografie.’

Toch is de jury uiteindelijk unaniem in haar besluit om de foto van Dirk Hol tot winnaar uit te roepen: ‘Een opmerkelijke foto van een minister, Henk Kamp, die in eenzaamheid de gemoederen van het land moet trotseren. De lasten en verantwoordelijkheden rusten op zijn schouders. Echter op de foto is geen ‘body language’ te bekennen. Hier laat het beeld heel goed zien hoe het democratische spel gespeeld dient te worden. Mét publiek en in de openbaarheid. De fotograaf  zit even op de juiste plek, overduidelijk in overtreding en afwijkend van de ‘strenge huisregels’ die nu gelden in het parlement’.

Tentoonstelling

Op Open Monumentendag, zaterdag 12 september, kan het publiek in de speciaal voor deze dag opengestelde Noenzaal van de Eerste Kamer een selectie van de ingezonden foto’s bekijken. De zaal is open van 10.00 tot 16.30 uur. Bezoekers kunnen die dag ook stemmen op de foto van hun voorkeur. Wie stemt, maakt kans om het boek ‘Huis van de Senaat’ te krijgen.

Over Prinsjesfestival

Prinsjesfotoprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival. Elk jaar organiseren vele vrijwilligers een scala aan evenementen, waarmee Prinsjesfestival inhoudelijk en feestelijk wil bijdragen aan het unieke karakter van Prinsjesdag. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende Prinsjespartners en –vrienden. Meer informatie over Prinsjesfestival staat op www.prinsjesfestival.nl.