Dirk-Jan Visser krijgt pak slaag in Belgrado

De Nederlandse fotograaf Dirk-Jan Visser is afgelopen donderdagavond tijdens zijn werk in de Servische hoofdstad Belgrado gewond geraakt. Dat meldt NRC op haar website. De fotograaf, in januari gekozen tot Fotojournalist van het Jaar, werkte voor de NRC bij een demonstratie met ruim duizend jongeren toen hij mishandeld werd door meerdere jongens. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
– door Betty Hoekstra

Het incident vond plaats bij de Amerikaanse ambassade in Belgrado tijdens een demonstratie tegen de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo. De politie had beloofd, vanwege eerdere schermutselingen tijdens demonstraties in de stad, dat de ambassade beveiligd zou worden. Dit bleek echter niet het geval. De jongeren waren agressief en hebben bij en in de ambassade brand gesticht. Verder werd de ingang van het gebouw kapot gemaakt.

In de chaos is de fotograaf aangevallen door een groep jongeren. Eén jongen sprak Visser aan en wilde dat hij zijn camera wegdeed. De fotograaf probeerde dit te sussen, zonder resultaat. “Binnen een paar seconden liggen er tien man bovenop me. Ik val op de grond, terwijl ze flink door blijven trappen”, legt Visser in het ziekenhuis aan het NRC uit.

Volgens de fotograaf valt het met de verwondingen mee. „Drie ribben gekneusd of gebroken, dat is nog niet zeker. Ze houden me hier een nacht ter observatie”, zegt hij. In het ziekenhuis zijn meer gewonde journalisten. Die zijn er volgens de fotograaf soms veel erger aan toe: “Andere gewonden lagen volledig buiten bewustzijn op de brancards.”

De fotoapparatuur van Visser is bij de vechtpartij verloren gegaan. Terwijl de fotograaf al in de ambulance ligt, houden de jongeren buiten zijn camera’s omhoog. Visser: „Hij steekt zijn kop de ziekenwagen in en houdt één van mijn kapotte lenzen omhoog. ‘Hé, je vergeet je apparatuur?”