Sinds ANP en Hollandse Hoogte foto’s verkopen tegen zogenoemde ‘krokettenprijzen’ via het initiatief Eerlijkefoto.nl, laait de discussie op of dit wel de juiste manier is om auteursrechtschendingen tegen te gaan. In een achtergrondartikel van villamedia.nl wordt verslag gedaan van deze discussie.
Het initiatief Eerlijkefoto.nl van het ANP en Hollandse Hoogte moet ervoor zorgen dat foto’s van kranten en andere mediabedrijven niet langer ongevraagd en onbetaald worden gebruikt op websites en blogs voor particulieren. Burgers kunnen de foto’s kopen voor spotprijzen die al beginnen vanaf 1 euro, dezelfde prijs die je betaalt voor een kroket uit de muur.
De directeuren van ANP en Hollandse Hoogte denken dat fotografen op deze manier beter beschermd wanneer het tot een rechtszaak zou komen. Particulieren die zonder toestemming gebruik maken van beeld kunnen niet meer stellen dat er geen betaalbare alternatieven zijn voor het stelen van een foto.
Lars Boering is voorzichtig positief, maar stelt wel dat hij de prijzen laag vindt en dat er wel duidelijke richtlijnen moeten zijn wie er wel of niet gebruik van mag maken. Daarnaast is hij niet te spreken over de gebrekkige communicatie van de initiatiefnemers waardoor het idee achter Eerlijkefoto.nl niet duidelijk is.
Bij het NVJ hebben zich al een aantal bezorgde fotografen gemeld. Tegenstanders van het initiatief onder wie fotograaf Roel Dijkstra, stellen dat fotografen op deze manier niet worden beschermd omdat het om zo’n laag bedrag gaat. Hij denkt dat een rechtszaak niet serieus wordt genomen wanneer het gaat om een foto van 3,50 euro.
Daarnaast krijgen fotografen die zelf stockfoto’s verkopen grote concurrentie van de persbedrijven die al prijzen hebben vanaf 1 euro. ‘De auteursrechten in principe dichtgetimmerd maar zijn er ook nog enkele beperkingen’, aldus juriste Yolanda Pattiasina van de NVJ.
Het volledige artikel op villamedia.nl: Foto’s voor krokettenprijzen verstandig?