Dit najaar twee exposities World Press Photo

Naar aanleiding van haar 50-jarig bestaan, organiseert Stichting World Press Photo van 8 oktober tot en met 7 december de tentoonstelling ‘Things As They Are – Photojournalism in Context Since 1955’. Deze expositie over de geschiedenis en ontwikkeling van de afgelopen 50 jaar persfotografie is te bezichtigen in Foam_Fotografiemuseum, Amsterdam. Ook vindt van 11 november tot en met 30 december de tentoonstelling ‘Ordinary’ plaats. Het werk van twaalf jonge getalenteerde persfotografen die meedoen aan de Joop Swart Masterclass 2005 is te zien in Arti et Amicitiae.
Things As They Are – Photojournalism in Context Since 1955
Datum: 8 oktober t/m 7 december 2005
Lokatie: Foam_Fotografiemuseum, Amsterdam, Keizersgracht 609, Amsterdam
Entree: 5 euro

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van World Press Photo vindt de wereldpremire van de tentoonstelling Things As They Are – Photojournalism in Context Since 1955 plaats over de geschiedenis en ontwikkeling van de fotojournalistiek in originele context; variĆ«rend van gedrukte tijdschriften waarin foto-verhalen centraal staan tot de explosie van de hedendaagse digitale media.

Aan de hand van reproducties van vakbladen, vitrines met originele publicaties, vintage prints en verschillende projecties wordt de geschiedenis door vijf decennia heen getoond. Speciaal voor de tentoonstelling in Nederland voegt Adriaan Monshouwer een aantal Nederlandse publicaties toe aan de internationale. De curator van de tentoonstelling is Christian Caujolle, creative director van Agence Vu.

Het basismateriaal dat in de tentoonstelling gepresenteerd wordt, is ook gepubliceerd in een parallelle publicatie met dezelfde titel. De publicatie is geproduceerd door Chris Boot en geschreven door Mary Panzer. De Nederlandstalige versie wordt uitgegeven door de Sdu Uitgeverij.

Ordinary – Joop Swart Masterclass 2005
Lokatie: Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam
Datum: 11 november t/m 30 december 2005
Entree: gratis

Voor de twaalfde keer organiseert World Press Photo haar jaarlijkse Joop Swart Masterclass waaraan 12 jonge getalenteerde internationale persfotografen deelnemen onder begeleiding van 7 masters, prominenten uit het vak. De fotografen, die geselecteerd werden uit ruim 100 genomineerden, hebben voorafgaand aan de masterclass een foto-essay gemaakt rondom het thema Ordinary. Zij kregen de opdracht zelf invulling aan dit thema te geven. Deze inbreng varieert van het alledaagse leven van vrouwen in Afghanistan tot portretten van liften in wereldsteden. De resultaten van de fotoseries die voor de masterclass gemaakt zijn, zijn terug te vinden in een tentoonstelling en een publicatie die bij de tentoonstelling beschikbaar wordt gesteld. De expositie is samengesteld door de Spaanse Marta Gili, hoofd Fotografie en Visuele Kunst bij La Caixa.